Od nogometaša do narkomana in nazaj

Foto: Žurnal24
Mnogi nogometaši zabredejo na pota droge, izjema ni niti izjemen strelec Mario Jardel, ki se po desetletju ubiranja kokainskih stranpoti želi vrniti k ljubljenemu nogometu.
Oglej si celoten članek

Se spomnite Maria Jardela, Brazilca, ki so ga evropski vratarji sredi 90. let sanjali v nočnih morah? Trikrat je bil najboljši strelec v Evropi, za Porto je zabil 130 zadetkov v 125 nastopih. Razglašen je bil za najboljšega tujca v zgodovini portugalskega nogometa. Navijači Porta, Galatasaraya in Sportinga so ga častili kot božanstvo, v brazilski reprezentanci pa nikdar ni pustil globljih sledi. Med letoma 1996 in 2001 je dobil sedem klicev brazilskih selektorjev, nastopil pa je le enkrat. Osebnostno pa se je zlomil, ko ga je Luiz Felipe Scolari izločil iz moštva za SP 2002.

Nekdaj Super Mario v dresu Porta, kjer je preživel najuspešnejše obdobje svoje kariere.

 
"Bil sem uničen. To je bil udarec, ki me je treščil ob tla in me pahnil v brezno zla," se spominja Jardel. "Drogo sem prvič poskusil pred desetimi leti na neki zabavi v Braziliji. Bil sem depresiven, čutil sem neko praznino in se zato zatekel h kokainu. Ta mi je uničil življenje, razdrl družino. Moji otroci so morali v šoli trpeti zaničevanje sošolcev, da je njihov oče narkoman," nadaljuje Jardel in dodaja, da ima avtodestruktivnost zapisano v genih: "Oba starša sta bila alkoholika. Boril sem se z usodo, ki je bila že določena. Noči sem preživljal ob lahkih ženskah, alkoholu in drogi. Ko je učinek kokaina pojenjal, sem postal žalosten. Zato sem ga jemal vedno več. Zgodilo se je, da sem bil zadrogiran tudi po teden dni skupaj."

Takšno življenje je pogubno vplivalo tudi na njegovo kariero. Začel je bloditi po raznih klubih, v vsakem je redko zdržal več kot pol sezone. Goli so postajali vse večja redkost. Potem ko je zapustil Bolton, kamor je prišel leta 2003, je igral za Ancono, Newell's Old Boys, Deportivo Alaves, Golas, Beiru Mar, Anorthosis, Newcastle Jets, Criciumu , na začetku letošnjega leta pa je podpisal za domači Ferroviario . Čeprav ga v vrhunskem nogometu ni že skoraj desetletje, je 35-letni Jardel prepričan, da se lahko vrne.

 

Nesojen Štajerec

Pred dvema letoma, ko je mesto športnega direktorja Maribora prevzel Zlatko Zahovič, se je govorilo, da naj bi Jardela pripeljal pod Kalvarijo, a iz te moke ni bilo kruha.

"Čist sem že leto dni. Za to se moram zahvaliti le izjemni moči volje. Čeprav sem se rešil demonov, ki so me preganjali, se boj proti drogi nikoli ne konča. Tako kot Ronaldo bi rad našel klub, kjer se bom lahko znova uveljavil. Tako kot sem se našel v nogometu. Srečen sem, ko vidim Ronalda, kako je spet našel željo po nogometu in igra z užitkom. Prav to se dogaja tudi meni," z žarom pripoveduje Jardel in dodaja, da je začel pogovore z drugoligašem iz Ria de Janeira, Olariom : "Pripravljen sem, forma je tu, shujšal sem osem kilogramov in želim igrati. Naporno vadim vsak dan. Vse, kar želim, je trenirati in igrati nogomet. To je zame najboljša terapija."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.