Mnogo prezgodaj odšel še en športni velikan

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V 53. letu starosti je povsem nepričakovano umrl nekdanji olimpijski in trikratni svetovni prvak.
Oglej si celoten članek

Na Češkem je umrl nekdanji hokejski vratar Roman Čechmanek, član zmagovite zasedbe na zimskih olimpijskih igrah v japonskem Naganu 1998, je zapisala hrvaška tiskovna agencija Hina. Vzrok za smrt 52-letnika še ni znan.

Čechmanek je bil na olimpijskem turnirju v deželi vzhajajočega sonca prva rezerva slovitemu Dominiku Hašku, v dresu Češke pa je osvojil še tri naslove svetovnih prvakov v Avstriji 1996, na Norveškem 1999 in v Rusiji 2000.

Večji del klubske kariere je branil za Vsetin, med letoma 2000 in 2004 pa se je preizkusil tudi v severnoameriški ligi NHL, kjer je zastopal barve Philadelphie Flyers in Los Angeles Kings. V ligi NHL je odigral 212 tekem v rednem delu sezone in 23 v končnici.

Foto: Profimedia Roman Cechmanek

Največji pečat je pustil pri letalcih iz Philadelphie, kjer je navduševal med letoma 2000 in 2003. V sezoni 2000/2001 je odigral 59 tekem s povprečjem 2,01 prejetega gola na tekmo in 92,1-odstotno uspešnostjo v vratih.  V naslednji sezoni je v 46 tekmah ohranil povprečje dveh prejetih golov (2,05) in spet ubranil 92,1-odstotka vseh strelov.

Njegova NHL kariera je vrhunec doživela v sezoni 2002/2003, v kateri je v 58 tekmah dovolil 1,83 zadetka na tekmo ob 92,5-odstotka ubranjenih stelov. Pred vrnitvijo v Evropo je bil eno sezono član Los Angeles Kings.

Ni za občutljive Grozljivo! Bivšemu NHL-ovcu med tekmo drsalka prerezala vrat, ni mu bilo pomoči

Foto: Profimedia Roman Čechmanek "Philadelphia Flyers smo izjemno užaloščeni ob novici o smrti našega nekdanjega vratarja Romana Čechmaneka. Čechmanek je kot pozna izbira na naboru za nas igral tri sezone od leta 2000 do 2003. V tem času je bil zelo uspešen in njegovo prisotnost je bilo moč čutiti tako na ledu kot v slačilnici. Med soigralci in navijači ni bil priljubljen zgolj zaradi izjemnih številk, temveč zaradi svoje osebnosti, izrazitega sloga in zaustavljanja ploščka. Letalce je vodil do treh zaporednih nastopov v končnici, dveh sezon s 100 točkami in naslova atlantske divizije, hkrati pa je bil del izjemnega tandema z Robertom Eschejem, s katerim sta v osvojila pokal Williama M. Jenningsa za najmanj prejetih golov v rednem delu sezone 2002/2003. Ob njegovi prezgodnji smrti se nam lomi srce. V teh težkih trenutkih so naše misli in molitve z njegovo družino," so sporočili iz Philadelphie.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:04 13. November 2023.

    Nekako znano se mi zdi to neznano. Vseeno pa menim, da čedalje več ljudi prepoznava znano v neznanem.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.