Miličevo svarilo

Foto: Žurnal24 Aleksandar Džikić je pred četrtkovim obračunom v Evroligi proti Juventutu optimi
Odštevanja je konec, začenja se najelitnejše klubsko košarkarsko tekmovanje v Evropi. Unionu Olimpiji je žreb najprej namenil težko gostovanje pri Joventutu, prvaku pokala ULEB.
Oglej si celoten članek
 

Preberite še ...

Brez praske iz Novega mesta
Evroliga je prioriteta
Milič: Naši trenerji imajo prevelik ego
Nove zvezde Evrolige

Košarkarji Uniona Olimpije bodo nastopili v skupini C skupaj z Joventutom, Fenerbahčejem, Tau Ceramico, Lottomatico in Albo iz Berlina. Tekmovalni sistem Evrolige je malce spremenjen, zlasti v prvem delu. Ekipe so razdeljene v štiri skupine (prej tri), kar pomeni, da ima vsako moštvo zagotovljenih zgolj deset nastopov. Prvi del predtekmovanja se bo zaključil že 15. januarja, v Top 16 pa se bodo uvrstila prva štiri moštva iz vsake skupine. Drugi del tekmovanja ostaja enak, kar pomeni, da bo 16 najboljših ekip razdeljenih v štiri skupine, prvi dve ekipi iz vsake skupine Top 16 pa se bosta uvrstili v razigravanje na tri zmage za preboj na zaključni turnir, ki bo v začetku maja prihodnje leto v Berlinu.

Igra Olimpije bo v veliki meri oprta na Vlada Ilievskega. © Nik Rovan

 
Po mnenju košarkarskih strokovnjakov Union Olimpija sodi med ekipe, ki so na robu uvrstitve v drugo fazo tekmovanja. To ji ni uspelo že vrsto let, glede na trenutno kadrovsko zasedbo pa je Top 16 tudi letos precej oddaljena želja. Trener Aleksandar Džikić je pri imenovanju ciljev sila previden, na vprašanje odgovarja zgolj: "Naš cilj je igrati dobro. Če bo to dovolj za Top 16, pa bomo videli januarja prihodnje leto. Še vedno iščemo igralca na poziciji 2 ali 3, vendar nikogar ne bomo pripeljali za vsako ceno. Če ne bomo našli primernega igralca, iz tega pač ne bo nič. Novi košarkar se bo moral tudi s pozitivnim karakterjem vklopiti v to ekipo. Rad bi se zahvalil Tylerju Crawfordu, ki nam je zelo pomagal na treningih in je po poškodbi Klobučarja ostal tudi v svojo škodo. Zdaj je našel nov klub in želim mu veliko sreče v nadaljnji karieri."

 
 

V minuli sezoni je trener Džikić tako v prvi plan potisnil Gorana Dragića, tokrat pa bodo na vrsto prišli drugi igralci. Tu so Klobučar, Begić,
Rudež in Golubović.

Marko MIlič

 
Žreb Unionu Olimpiji zagotovo ni bil po volji, saj jo v štartu čaka niz težkih tekem. Najprej bo nastopila v Badaloni pri Joventutu, aktualnem prvaku pokala ULEB. Nato jo doma čaka težka preizkušnja z enim od glavnih favoritov za najvišja mesta v evroligi Tau Ceramico ter teden kasneje še prihod Lottomatice v Tivoli. Izračuni kažejo, da bo za napredovanje v Top 16 potrebnih pet zmag. "Za nas je vsaka tekma zelo pomembna ne glede na to, ali je tekmec favorit ali ne. Dali bomo vse od sebe in poskušali bomo presenetiti v Badaloni. Na takšen način bi bilo dobro začeti novo sezono v evroligi. Raje bi sezono odprl s tekmo v Ljubljani, vendar na to ne moremo vplivati. Žreb je pač tak. Ta skupina je najtežja. Iz petega in šestega bobna smo namreč dobili dva zelo težka tekmeca. To sta Joventut in Alba. Poleg tega nam ne gre na roko niti razpored. Tako bomo šele v petem kolu gostili Albo, ki je pod narekovaji tekmec z nižjim rejtingom kot mi. Evroligo začenjamo proti dvema španskima kluboma. V drugem kolu bomo namreč gostili TAU Ceramico, ki je ena najboljših ekip v Evropi in resen kandidat za nastop na zaključnem turnirju četverice v Berlinu. Ima moštvo, ki lahko igra tudi v finalu evrolige," razmišlja Džikić.

Marko Milič poziva javnost k potrpljenju z mladim jedrom ekipe. © Špela Mohorič

 


 

Devet slovenskih sinov

Slovenijo bo ob igralcih Uniona Olimpije v Evroligi zastopalo še devet košarkarjev, in sicer: Dragiša Drobnjak (Alba Berlin), Marko Tušek (Air Avellino), Matjaž Smodiš in Erazem Lorbek (oba CSKA Moskva), Jaka Lakovič (Barcelona), Gašper Vidmar in Emir Preldžič (oba Fenerbahče) ter Primož Brezec in Sani Bečirovič (Lottomatica).

Ljubljanski košarkarji odhajajo v Španijo z mešanimi občutki. Po eni strani se želijo končno preizkusiti proti odličnemu tekmecu in začeti nastope v evroligi, po drugi plati pa se kar malce bojijo uvoda, saj jim manjkata dva poškodovana igralca ( Jasmin Hukić, Jaka Klobučar ), prve štiri tekme v ligi NLB pa jim niso vlile prav veliko samozavesti. Kapetan Marko Milič je prepričan, da mora imeti javnost precej potrpljenja z novo ekipo. "Zavedati se moramo, da imamo mlado ekipo, polno talentov, ki lahko odigra vrhunsko predstavo, lahko pa odpove na vsej črti. Poudarjam, da imamo pet vrhunskih talentov, ne pa vrhunskih igralcev. Fantje potrebujejo čas za kaljenje in prepričan sem, da bomo čez nekaj časa govorili o vrhunskih posameznikih. Treba je imeti potrpljenje in počakati, da fantje dozorijo," je povedal Marko Milič. Eden od ključnih igralcev Uniona Olimpije je Vlado Ilievski , ki je na novinarski konferenci nekaj besed namenil tudi prvemu tekmecu. "Juventut je spoštovanja vredna ekipa. Vendar v Španijo ne odhajamo z belo zastavo, temveč želimo odigrati čim bolje in doseči čim ugodnejši rezultat. Prepričan sem, da bomo dali vse od sebe, forma se dviguje, navkljub poškodovanim imamo deset igralcev, ki lahko vstopijo v igro, zato ne vidimo razlogov za zaskrbljenost," je dejal Ilievski.

Evroliga se bo uradno začela že danes (ponedeljek) z dvobojem Olimpijine skupine med Tau Ceramico in Fenerbahčejem . Ostale tekme so na sporedu v sredo in četrtek, pari pa so: Panathinaikos : Žalgiris, CSKA Moskva : AJ Milano, Unicaja : Le Mans, Montepaschi : Asseco Prokom, Cibona : Maccabi Electra, Efes Pilsen : Partizan Igokea, Alba Berlin : Lottomatica, Nancy : Regal Barcelona, Real Madrid : Panionios in Air Avellino : Olympiacos.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.