Janković nima časa

Foto: Žurnal24 simic3_dmj_lju_240109_main
Zoran Janković je razmišljal o funkciji predsednika Nogometne zveze Slovenije. Hotel je soglasje vpletenih, a ga ni dobil. Tudi zato se je odločil, da funkcije ne bo sprejel.
Oglej si celoten članek
 

Preberite še

Predvolilni boj na NZS
Intervju: Ivan Simič
Odzivi na Frajmanovo koalicijo

Magister Ivan Simič je danes ob 12. uri prvi vložil kandidaturo za novega predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS). Tega za zdaj še ni storil napovedan kandidat Tugomir Frajman , ki ima očitno pomisleke, saj je Simiču predlagal, da se oba odpovesta kandidaturi na račun kandidata v senci, ljubljanskega župana Zorana Jankovića . "Frajman me je poklical in predlagal, da se odpoveva kandidaturi in da predsednik postane Janković, midva pa postaneva podpredsednika. A to možnost sem zavrnil," je dejal Simič, ki se bo za predsednika potegoval drugič. Leta 2005 ga je gladko premagal dolgoleten predsednik Rudi Zavrl . Ta letos ne bo kandidiral. Janković pa je o kandidaturi razmišljal dva dni. Želel je soglasje vpletenih, a ga ni dobil: "Kandidature ne bom vložil. Dobil sem povabilo in dejal, da bom razmislil o tem. A le, če se vsi vpleteni strinjajo in če Rudi Zavrl postane častni predsednik ter še naprej opravlja svoje delo pri Fifi in Uefi. Gre za funkcijo, ki vzame veliko časa. Jaz pa časa nimam. Predlagatelju sem dejal, da se pogovori s predsednikom. Če bi me Zavrl do srede zvečer poklical, bi bil pripravljen razmisliti. A do tega pogovora ni prišlo. Novemu predsedniku želim veliko sreče," je povedal ljubljanski župan.

Rudi Zavrl naj bi Ivana Simiča celo razglasil za svojega naslednika.© Saša Despot

 
"Prav zaradi Zavrla, ki je sicer nekoč dejal, da me vidi kot svojega naslednika, sem pozno potrdil svojo kandidaturo. Čakal sem, da Rudi najprej potrdi svoj umik, kar se je zgodilo 21. januarja. Od takrat sem ogrodju, ki sem ga že imel, dodal druge sestavine svojega programa," je na novinarski konferenci dejal Simič, ki izida volitev noče komentirati. "Z nobenim se nisem pogovarjal, z nobenim sklepal kompromisov, nobenemu nočem dajati obljub. Če me bodo izvolili, me bodo na podlagi programa. Za zdaj naj bi imel podporo MNZ Ljubljana in MNZ Nova Gorica, se pravi sedem glasov. A menim, da dosedanje napovedi nimajo osnove. Volilna kampanja se bo začela šele v četrtek, ko se izteče rok za vlogo kandidature. Moram reči, da sem tisočkrat mirnejši kot pred prejšnjimi volitvami, če ne uspem, se bom umaknil iz nogometa."

 

Nova barva dresov

Simič je v svojem programu dela sicer napovedal menjavo barve dresov reprezentance (namesto zelenih predlaga svetlomodre), v nasledjih dneh pa se bo sestal tudi s predstavniki navijaških skupin Viole in Green Dragons. Te želi spet v večjem številu videti na tekmah izbrane vrste.

Simič je sestavil program, ki temelji na 21 točkah. "Vsekakor bi lahko bil program še obširnejši, toda ne morem obljubljati stvari, ki jih ne morem izpolniti," je za svoj program dejal predsedniški kandidat, ki je za podpredsednike predlagal Franca Kopatina, Franca Kanglerja, Branka Florjaniča ter Staneta Oražma in Radenka Mijatovića , a slednja položaja ne bi zasedla: "V kandidaturi sem pač zapisal pet imen, kot je to treba. A aprila bi spremenili sistem in bi imeli le tri podpredsednike."

Sprememba volilnega sistema bo ena prvih Simičevih nalog. Pravnik in davčni svetovalec meni, da je zdajšnji neustrezen, ker klubom ne omogoča neposrednega vpliva na izvolitev predsednika. Njegov program med drugim napoveduje organizacijske spremembe v zvezi, spremembe v številu medobčinskih zvez, spremembe v tekmovalnem sistemu ligaških tekmovanj (prva liga naj bi imela 12 moštev), spremembe barv reprezentančnih dresov (zelene naj bi zamenjali modri ali beli), jasnejše nagrajevanje reprezentantov, boljše sodelovanje z Združenjem nogometnih prvoligašev in Združenjem profesionalnih igralcev nogometa, več pozornosti ženskemu nogometu in futsalu, Simič pa napoveduje tudi agresivnejšo politiko v povezavi s krovnima organizacijama. "Moj cilj je, da bi NZS v naslednjih osmih letih imela svojega predstavnika v izvršnem odboru UEFA ali FIFA."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.