Fii ultimat postavil tudi Ferrari

Foto: Žurnal24 Di Montezemolo je opozoril, da so se podobna "navodila" v preteklosti že dogajal
Če bo v formulo 1 res uvedeno omejevanje proračuna, se bo Ferrari umaknil iz tekmovanja. Na sestanku so se zbrali vsi direktorji in sklenili, da se (morda) ne bodo šli več.
Oglej si celoten članek
 

Fia v precepu

Z umikom so zdaj zagrozile že štiri ekipe: ob Ferrariju še Toyota, Red Bull in Toro Rosso. Odkrito so proti tudi pri Renaultu in BMW Sauberju. Williams je dejal, da ostajajo v vsakem primeru, saj je formula 1 zanje edina izbira. McLaren Mercedes se javno še ni opredelil. Manjše ekipe omejitev proračuna podpirajo, prav tako ekipe, ki bi s tem vstopile v tekmovanje. A ker je zdaj proti že več kot pol ekip, bo očitno morala Fia stopiti korak nazaj in vsaj delno ugoditi moštvom, torej omejitev zvišati na 88 milijonov evrov, kakršna naj bi bila minimalna zahteva moštev, ter vsem omogočiti enaka pravila.

Ferrari, najtrofejnejše in najstarejše moštvo v dirkaški karavani, je z izstopom pretil že oktobra lani, ko se je govorilo o predlogu o standardiziranih motorjih. Nato je posredno z umikom ob uvedni 'budget capa' pred desetimi dnevi s tem zagrozil predsednik, Luca di Montezemolo. Upravni odbor italijanskega koncerna se je ta torek zbral na izrednem sestanku. Nikakor se namreč ne strinjajo s prostovoljno omejitvijo proračuna ekip na 40 milijonov funtov (44 milijonov evrov) za sezono 2010, s čimer bi bilo tekmovanje razdeljeno na tiste, ki bi omejitev spoštovali, in tiste, ki je ne bi. Medtem Fia vztraja, da bo 'budget cap' obveljal, a glede nato, da so privolili v srečanje z Montezemolom, ki je tudi predsednik Združenja moštev formule 1 (Fota), so morda le pripravljeni na dogovor.

"Ekipa direktorjev je preučila zadnje odločitve, ki jih je sprejela Fia na sestanku 29. aprila. Če bo res sprejeta možnost o omejitvi proračuna, ekipa Ferarrija, moštvo, ki je v karavani vse od ustanovitve formule 1 na začetku 50. let, nima več interesa sodelovati. Pravila, ki so prinesla napredek formuli, so potisnjena na stran. Prioritete za prihodnost F1 so za vse enaka pravila, stabilen pravilnik ter nadaljevanje Fotinih prizadevanj za zmanjševanje stroškov in vodenja formule 1. Če ti pogoji ne bodo izpolnjeni, Ferrari v letu 2010 s svojimi dirkalniki ne bo vstopil v svetovno prvenstvo formule 1," so med drugim zapisali v izjavi za javnosti pri Ferrariju.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.