Duh Leedsa še vedno živi

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Nedelja v pokalu FA je postregla s pravim "bonbončkom" za nogometne romantike - po skoraj šestih letih sta se znova udarila velika rivala Manchester United in Leeds, zmagal pa je tretjeligaš (1:0).
Oglej si celoten članek

Malo je derbijev na Otoku, ki so skozi leta poskrbeli za toliko napetih obračunov, kot so to bile ravno tekme med Manchestrom Unitedom in Leeds Unitedom. Rivalstvo med obema kluboma izvira iz zgodovinskega sovraštva med pokrajinama Lanchashire (Manchester) in Yorkshire (Leeds), ki ju loči le nekaj deset kilometrov hribovite pokrajine. Poleg prave vojne v 15. stoletju je sovraštvo enega svojih vrhuncev doseglo v 70. letih in velikimi huliganskimi spopadi Red Armyja in Service Crewa, ne gre pa pozabiti niti na prestope igralcev, ki so večinoma odhajali iz Leedsa na sever (Eric Cantona, Rio Ferdinand, Alan Smith). In z vso to zgodovinsko "prtljago" sta se moštvi po skoraj šestih letih znova udarili na medsebojni tekmi. 

Pokal FA, žreb 4. kola, zanimivejši pari:
Reading/Liverpool - Burnley
Stoke City - Arsenal
Scunthorpe - Man. City
WBA - Plymouth/Newcastle
Everton - Nott. Forest/Birmingham
Accrington/Gillingham - Fulham
Bolton - Shef. United/QPR
Portsmouth/Coventry - Sunderland
Preston - Chelsea
Aston Villa - Brighton & Hove
Tottenham - Leeds
Sir Alex Ferguson je nekaj dni pred tekmo izrazil zadovoljstvo, da se je vroči derbi vrnil na dnevni spored v Angliji. Tudi zato je tekmo začel s povsem spodobno enajsterico, ki bi po imenih (Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Anderson, Gary Neville) morala z lahkoto odpraviti s prvim moštvom tretje ligo. A temu le ni bilo tako in po začetnem pritisku rdečih vragov je devet tisoč gostujočih navijačev spravil napadalec Jermaine Beckford, ki je dolgo žogo mojstrsko ustavil in premagal Tomasza Kuszczaka.

Resnejšega odgovora domačih ni bilo, tekme pa v drugem polčasu ni mogel spreobrniti niti mojstrski taktik Fergie z Ryanom Giggsom, Antoniom Valencio in celo Michaelom Ownom. Leeds je na koncu zdržal napade in se veselil velikega skalpa, ki napoveduje skorajšnji povratek med najboljše. Po letih zatona in velikih finančnih težav je eden izmed velikanov angleškega nogometa pod novim vodstvom (bojda?) odplačal vse dolgove in pogleduje nazaj proti Premier League. Zmaga nad aktualnimi prvaki je več kot le dobra popotnica.

Foto: Žurnal24 Liverpool se v tretjem kolu pokala FA nikakor ni izkazal. Nasprotno, Reading, dvajsetouvrščeno moštvo Championshipa, je bil previsoka ovira, da bi jo Redsi preskočili. Rezultat je bil 1:1, zato bosta moštvi morali odigrati dodatno tekmo. Reading je prek Simona Churcha ob prekinitvi celo povedel v 24. minuti, izenačil pa je Steven Gerrard.

Manchester City se je pomeril z 11. moštvom Championshipa Midlesbroughom in zmagal z 1:0. Za edini zadetek je poskrbel Benjani. Po dolgem času se je na zelenico vrnil kapetan slovenske reprezentance Robert Koren, čigar WBA je uspešno prestal test s tretjeligašem Huddersfieldom. S pomočjo zadetkov Grahama Dorransa in Chrisa Wooda je namreč zmagal z 2:0. Koren je v igro vstopil v 66. minuti, oba gola pa sta bila dosežena kasneje.  

Chelsea se je na Stamford Bridgu poigral z londonskimi tekmeci Watfordom (5:0). Dva gola mladega napadalca Daniela Sturridga sta bila najbolj omembe vredna dogodka popoldneva v Londonu, medtem ko sta se Sheffield United in Queens Park Rangers razšla z 1:1 in bosta tekmo morala ponoviti. Kot zadnja velikana sta se na medsebojni tekmi na Upton Parku udarila West Ham in Arsenal. Domači United je dolgo časa vodil, a so topničarji v zadnjih desetih minutah uprizorili preobrat in z goli Aarona Ramseyja in Eduarda Da Silve napredovali v naslednji krog tekmovanja.

 

Pokal FA, 3. kolo, zanimivejši pari:

Manchester United : Leeds United 0:1 (0:1)
Beckford (19)

Chelsea : Watford 5:0 (3:0)
Sturridge (5, 68), Eustace (15/a.g.), Malouda (22), Lampard (64)

Sheffield United : Queens Park Rangers 1:1 (1:1)
Cresswell (45); Simpson (39)

West Ham United : Arsenal 1:2 (1:0)
Diamanti (45); Ramsey (78), Eduardo (83)

Tranmere Rovers : Wolverhampton Wanderers 0:1 (0:0)
Jarvis (77)

Odigrano včeraj:

Reading : Liverpool 1:1 (1:1)
Huddersfield : West Bromwich Albion 0:2 (0:0)
Aston Villa
: Blackburn 3:1 (2:0)
Fulham : Swindon 1:0 (1:0)
Middlesbrough : Manchester City 0:1 (0:1)
Nottingham Forrest : Birmingham City 0:0
Plymouth Argyle : Newcastle United 0:0
Portsmouth : Coventry 1:1 (1:1)
Preston North End : Colchester 7:0 (2:0)
Wigan : Hull City 4:1 (0:1)
Tottenham : Peterborough 4:0 (1:0)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.