Ali Hirscher res zavaja? Vrnitev šampiona že dviguje prah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nekdanji avstrijski šampion Marcel Hirscher, ki po novem tekmuje za Nizozemsko, je ob vrnitvi v svetovni pokal po več kot petih letih zasedel 23. mesto na veleslalomu v Söldnu.
Oglej si celoten članek

Uvodno moško preizkušnjo nove sezone svetovnega pokala v alpskemu smučanju, že tradicionalni veleslalom na ledeniku Rettenbach v Avstriji, kjer se je krstne zmage v tej disciplini veselil 23-letni Norvežan Alexander Steen Olsen, je zaznamovala tudi vrnitev dveh vrhunskih smučarjev.

Prvič je po lanski nenadni upokojitvi nastopil nekdanji norveški reprezentant Lucas Braathen, ki po novem tekmuje za Brazilijo, do točk svetovnega pokala pa se je ob težko pričakovani vrnitvi dokopal tudi osemkratni zmagovalec skupnega seštevka Marcel Hirscher, ki smuča pod nizozemsko zastavo.

Medtem ko je bil Braathen ob vrnitvi zelo prepričljiv, tekmo je namreč končal na visokem četrtem mestu, je Hirscher pustil nekoliko dvomljiv vtis. Pa ne zaradi rezultata, saj so točke svetovnega pokala po tako dolgi odsotnosti hvale vreden dosežek, temveč zaradi domnevnih mahinacij z opremo.

Po poročanju švicarskih medijev obstaja sum, da je Hirscher nastopil s smučarskimi čevlji znamke Atomic, ki pa jih je zamaskiral v barve lastne blagovne znamke Van Deer.

"Od serviserjev sem izvedel, da je Marcel Hirscher treniral z našimi čevlji, a za to nimam neizpodbitnega dokaza," je za Blick povedal nekdanji specialist za tehnične discipline in aktualni produktni vodja pri Atomicu Heinz Schilchegge.

Foto: Profimedia Marcel Hirscher

Nekateri 'insajderji' naj bi izrazili dvom v Hirscherjevo iskrenost glede tekmovalne opreme. Uradno naj bi 35-letni veteran ob svojih smučeh uporabljal tudi čevlje znamke Van Deer, ker pa se je z opremo mučil že med pripravljalnim obdobjem, naj bi za tekmo Atomicov čevelj zgolj prekril z barvami Van Deera.

Foto: Epa Hirscher Hirscher je sicer s 23. mestom močno presegel svoja uradna pričakovanja pred vrnitvijo v smučarsko karavano. "Trenutno sem približno štiri sekunde oddaljen od 15. mesta," je pred dvema tednoma izjavil za ServusTV. V resnici ga je od 15. mesta ločilo samo 31 stotink, za zmagovalcem pa je zaostal 2,16 sekunde. "Ko sem v Söldnu treniral z avstrijsko reprezentanco, sem bil vedno dve sekundi počasnejši od najhitrejšega. Nisem pričakoval, da se bom uvrstil v finalno vožnjo. Zelo sem vesel, da sem osvojil točke svetovnega pokala," je po tekmi dejal Hirscher.

Toda vsi niso tako prepričani v njegovo iskrenost. "Vrnitev Marcela bo smiselna samo v primeru, da se bo uspel vrniti na zmagovalni oder," meni nekdanji olimpijski prvak v kombinaciji Mario Reiter.

Hirscherja je ob vrnitvi zasenčil Braathen. Novopečeni brazilski reprezentant se je s startno številko 41 dokopal do končnega četrtega mesta, kar pa ni presenetilo nekdanjega avstrijskega olimpijskega viceprvaka v supervelelsalomu Hansa Knaussa.

"Zavedati se je treba, da se Lucas ne vrača po težji poškodbi, tudi njegova tehnika smučanja je še vedno brezhibna. Kar se mene tiče, je dologoročno gledano Braathen največji Odermattov izzivalec," je dejal nekdanji smučar.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.