Velika žalost v slovenski politiki: umrla bivša ministrica

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Umrla je dr. Tea Petrin. Vest o njeni smrti so že potrdili na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je v preteklosti delovala kot redna profesorica. Bila je tudi ministrica ter veleposlanica.
Oglej si celoten članek

Dr. Tea Petrin, rojena 9. julija 1944 v Celju, je bila od novembra 2000 do aprila 2004 ministrica za gospodarstvo v šesti in sedmi vladi Republike Slovenije. Nato je opravljala funkcijo veleposlanice na Nizozemskem. Umrla je v 79. letu starosti. 

"Odšla je Tea Petrin. Bila je izjemna profesorica in ministrica v najzahtevnejših časih našega približevanja EU. Ostajamo hvaležni za njeno delo. Naj počiva v miru," je v odzivu zapisal slovenski politik Milan Brglez.

Tea Petrin je leta 1969 diplomirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Podiplomski študij je zaključila na univerzi Luisiana State v New Orleansu (1971) v ZDA in pridobila naziv magistrice ekonomskih znanosti. Leta 1981 je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani doktorirala iz ekonomskih znanosti.

Zdajšnji predsednik vlade Robert Golob je prav med njenim prvim ministrovanjem, ki ga je prevzela po odstopu Metoda Dragonje, vstopil v svet državne politike, saj je bil v času njenega prvega ministrovanja državni sekretar za energetiko, nato pa ga je prav dr. Petrin imenovala za državnega podsekretarja.

Sodelovala je s Svetovno banko za obnovo in razvoj pri oceni finančnega potenciala novega podjetništva v Sloveniji in pri pripravi predloga za ustanovitev Agencije za prestrukturiranje in razvoj Republike Slovenije ter Razvojnega fonda Republike Slovenije, so še dodali pri časopisu Delo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:41 4. April 2023.

    komuniste počasi Matilda kliče k sebi; jih je pa še nekaj po katere mora še priti....

  • 11:25 4. April 2023.

    Imel sem to možnost, da sem jo osebno poznal in vem, da je oseba, ki jo bodo mnogi pogrešali. RIP …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.