Zabodla ga je noseča žena: sedel še v avto, po 200 metrih vožnje umrl

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Anja Repnik Berša je danes na mariborskem sodišču zanikala krivdo za uboj moža Lulzima Berše.
Oglej si celoten članek

Sprva je kazalo, da se je 29. maja 2022 nekaj po deseti zvečer v Valvasorjevi ulici v mariborski četrti Studenci zgodila prometna nezgoda: voznik je z avtom oplazil drevo in kombi ter obstal. Toda policistom, ki so za volanom našli mrtvega Lulzima Beršo, je bilo takoj jasno, da ni umrl zaradi nesreče, ki sploh ni bila huda, in da tudi niso bile usodne morebitne zdravstvene težave, denimo infarkt. Krvavel je namreč iz prsi, vse je kazalo na vbodno rano, ki si je zagotovo ni zadal sam.

Anja Repnik Berša Pričakovala drugega otroka

To naj bi naredila njegova 33-letna žena Anja Repnik Berša, s katero je imel majhnega otroka, enega pa sta pričakovala. Toda družinske razmere so bile daleč od idiličnih. Po poročanju Slovenskih novic so se odnosi med zakoncema začeli krhati leta 2019. Berša naj bi bil do Anje najprej psihično nasilen, kasneje pa še fizično.

Policisti so večkrat posredovali zaradi družinskega nasilja in 36-letnemu Berši, ki naj bi imel tudi probleme z alkoholom, izrekli dve prepovedi približevanja, drugi je veljal tudi v času tragedije. Spoštovanje varnostnega ukrepa so redno preverjali, bili menda pri družini celo nekaj ur pred dogodkom, a jim je Anja potrdila, da je vse v redu, čeprav je bil njen mož v stanovanju. Šele kasneje se je izkazalo, da sta veliko časa preživela skupaj.

Toda nasilje je bilo še vedno prisotno, in tisto majsko nedeljo je ona pograbila nož in zabodla Beršo. Ta se je z zadnjimi močmi privlekel do avta, da bi se odpeljal na urgenco, vendar je po kakšnih 200 metrih vožnje omagal.

Ne spomni se, kdaj je pograbila nož

Anja, ki ji zavoljo visoke nosečnosti niso odredili pripora, je danes pred mariborsko okrožno sodnico Nino Grdinić zanikala krivdo, češ da je le branila sebe in otroka: "Kljub temu, kar mi je delal, sem ga imela rada in sem verjela, da bo držal obljubo in se spremenil." Ker je bila ob dogodku v stresu, se ne spominja, kdaj je pograbila nož.

Njen zagovornik, odvetnik Miha Žinkovič, ves čas vztraja, da ni šlo za uboj, ampak uboj na mah ali povzročitev hude telesne poškodbe – kar je blažje sankcionirano. Po njegovem pač moža ni zabodla naklepno, temveč potem, ko je bila vsa zmaltretirana, ker ji je tisti dan grozil z njeno smrtjo in smrtjo otrok: "Verjela je, da je grožnje zmožen uresničiti."

Dodal je, da policija Anje dvakrat ni uspela zaščititi in je vprašanje kam bi se lahko zatekla: "Če se ne bi branila in po nesreči onesposobila partnerja, žal trajno, bi bila žrtev femicida."

Tožilka Nevenka Berdnik je obtožnico za kaznivo dejanje uboja vložila, ker je po njenih besedah izvedenec ugotovil, da je bil vbod "močan, sunkovit, od zgoraj navzdol". Poleg tega naj bi imela Anja Repnik Berša dovolj časa, da bi zapustila moža, ki ga je kljub prepovedi približevanja spuščala v stanovanje. Sojenje se bo začelo 27. januarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:41 24. Oktober 2024.

    enkrat, da nekdo štihne nasilnega šiptarja in ne obratno.

  • 18:36 24. Oktober 2024.

    Zdaj bo pa ona kriva, ker je šiptar opletal z nožem in se ga je ubranila.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.