Novo mesto. V javni kuhinji v Humanitarnem centru Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Novo mesto na dan razdelijo štiri tople obroke, kar je manj, kot so jih, ko je kuhinja še domovala v zasilnih prostorih v starem mestnem jedru.
Napotnica nič več pogoj
“Če bi imeli uporabnike, bi tu lahko postregli tudi do 30 obrokov. Števila nam ne uspe povečati, čeprav vemo, da je v tej okolici veliko ljudi, predvsem starejših, lačnih,” nam je povedala Barbara Ozimek, sekretarka OZRK Novo mesto.
Enega od glavnih vzrokov, zakaj javna kuhinja ne zaživi tako kot tiste v Ljubljani, Mariboru in Kranju, ki jih obišče do sto ljudi na dan, vidi v značajskih lastnostih Dolenjcev. To so zaprtost, strah in predsodki pred priznanjem revščine.
Da bi pridobili nove uporabnike, ne zahtevajo več napotnice, ki jo izdaja center za socialno delo, ampak je dovolj že pogovor s socialno delavko OZRK. “Vse, kar zahtevamo, je, da na topli obrok hodijo redno, saj hrano kupujemo,” dodaja
Ozimkova.
Slovenski narod niso cigani. Slovenec je ponosen in ga je sram, da si s svojimi rokami ne bi bil sposoben …