Za 9,5 milijona evrov

Foto: Špela Mohorič slovenija 04.12.2009, alkohol, nasilje v druzini, foto:Spela Mohoric
Predlogi. "Trošarine za vino, čeprav je Slovenija vinorodna dežela!"
Oglej si celoten članek

Podpiramo zvišanje davkov alkoholnih pijač, kot je to storila Francija, saj obstajajo številni dokazi, da to vodi v manjšo porabo alkohola, pravijo na zdravstvenem ministrstvu. Francoska vlada je povečala davek na pivo za 160 odstotkov, Mariann Skar iz Eurocara je k posnemanju pozvala tudi druge evropske države.

Predlagajo zvišanje cen

"V skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije bi bilo v Sloveniji vredno razmisliti o nadaljnjem dvigovanju trošarinske stopnje na etilni alkohol in pivo, ki bo privedla do zvišanja cen za najmanj deset odstotkov," pravijo na ministrstvu. Med drugim predlagajo tudi trošarino, ki bo višja od 0 evrov, na mirna in peneča vina "po vzoru Francije, ki je tako kot Slovenija vinorodna država, vendar je uvedla trošarino na vino in peneče vino".

Vlada je že aprila za deset odstotkov zvišala trošarino za pivo, za 20 odstotkov za elitni alkohol in vmesne pijače, so pojasnili na finančnem ministrstvu (MF). "Povišanje trošarin ne pomeni avtomatično zvišanja drobnoprodajnih cen, saj jih prodajalci sami oblikujejo," opozarjajo. Cene za žgane pijače so se tako aprila povišale le za šest odstotkov, za pivo pa za 1,6 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:13 14. December 2012.

    Vi kar nabijajte cene, ampak če to počnete potem zaščitite domače proizvajalce vin in ne uvažajte cenene brozge k nam! …

  • 10:45 14. December 2012.

    a brezalkoholno pivo je pa vseeno drago

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.