Vsega krivi odvetniki

Foto: Žurnal24 Mirsadu Bašiću je leta 2006 Irsop prepovedal prodajo stanovanj na Jarški cesti.
Namesto enostanovanjskih hiš je Mirsad Bašić zgradil 41 stanovanj. Grozi jim rušenje.
Oglej si celoten članek

Na treh koncih v Ljubljani – na Brodu v ulici Na gmajni, v Jaršah na Jarški cesti in v Mostah na Partizanski ulici je Mirsad Bašić oziroma njegovo podjetje Basko zgradilo objekte s plačanimi prispevki, v predvidenih gabaritih, a brez oziroma z nepopolnimi gradbenimi dovoljenji.

MOL. Proti rušenju hiše Na gmajni in na Jarški cesti se je zaradi stanovalcev zavzel tudi župan Zoran Janković. Povedal je, da si bodo prizadevali, da bi v prostorske načrte vnesli spremembo, ki bi omogočala legalizacijo teh hiš, vendar je to odvisno tudi od števila zgrajenih parkirišč.

Napovedana rušitev
Za hišo Na gmajni, ki je bila zgrajena prva, je konec lanskega leta inšpektorat za okolje in prostor (Irsop) izdal odločbo za rušenje. Gradbeno dovoljenje zanjo je bilo izdano leta 2000, a zaradi pritožbe soseda leta 2001 odpravljeno. Mirsad Bašić je hišo zgradil, saj je bil prepričan, da bodo glede na plačane prispevke in gradnjo v gabaritih gradbeno dovoljenje dobili. Kot pravi, ga je poskušal pridobiti večkrat, a mu to ni uspelo. Enostanovanjsko hišo je razdelil “na sobe” in hišo po deležih prodal že v letih 2002 in 2003. “Hiša je bila zgrajena na temeljih stare hiše,” je povedal Bašić. Dodal je, da je hišo res razdelil na sobe, te pa je inšpektor preimenoval v stanovanja.

V hiši, ki ne odstopa od okolice, zdaj v šestih stanovanjih živi šest družin, ki komentarja za naš časopis niso želele dati. Vložena je tudi pritožba na ministrstvo za okolje in prostor (Mop), tožbe in pritožbe na upravnem in vrhovnem sodišču pa so bile zavrnjene.

Še v Mostah in Jaršah
Podoben primer je druga hiša na Jarški cesti s 23 stanovanji. Upravna enota Ljubljana (UEL) - Moste Polje je zanjo izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo enostanovanjske hiše. Na Irsopu pa so povedali, da so po tem, ko so prvič ugotovili neskladnost gradnje z gradbenim dovoljenjem, z odločbo investitorju naložili uskladitev – odstranitev delov stavbe, ki so spreminjali enostanovanjski objekt v večstanovanjskega. Investitor je to izpolnil in pridobil tudi uporabno dovoljenje. Vendar je nato, pravijo na inšpektoratu, te dele objekta, ki so hišo spet spremenili v večstanovanjsko, znova zgradil. UEL je zavrnila vlogo za spremembo v večstanovanjski objekt, gradbeni inšpektor pa je uvedel nov postopek. Mop obravnava pritožbo, tožba na upravnem sodišču pa čaka na razsodbo.

Bašić je ta stanovanja prodal leta 2007, kot pravi sam pa je šel ves denar v poplačilo kreditov za gradnjo hiše. “Odvetniki so mi rekli, da deleže lahko prodam. Niti ene pogodbe nisem sestavljal sam,” je poudaril.

V tretji hiši, na Partizanski cesti v Mostah, živi v enem od 12 stanovanj tudi Bašić z družino. Tudi glede te hiše je inšpektorat uvedel postopek, vendar več pojasnil za zdaj niso mogli dati. Na UEL so povedali, da je bila vložena vloga za spremembo iz enostanovanjske hiše v večstanovanjsko januarja letos zavržena.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.