Vlada potrdila kandidaturo Marte Kos in jo pošilja v Bruselj

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vlada je danes potrdila kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko in jo še danes pošilja v Bruselj, je na novinarski konferenci po seji sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon.
Oglej si celoten članek

Kot je dejal, je bila osrednja točka današnje seje imenovanje Marte Kos kot kandidatke za komisarko. "Tako kot pri nominaciji je vlada tudi njeno kandidaturo podprla soglasno," je dejal.

Seje vlade se je udeležila tudi Kos, ki je po besedah Arčona izčrpno predstavila svoj delokrog v prihodnji komisiji. Ob tem je podpredsednik vlade izpostavil pomen resorja širitve, ki ji ga je namenila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Dejansko se lahko v tem trenutku še niti ne zavedamo, kako pomembno vlogo bo imela naša komisarka v bodoči sestavi Evropske komisije," je dejal. Širitev EU je po njegovih besedah ena ključnih prioritet bodoče komisije.

Področje zajema tudi obnovo Ukrajine in kot je izpostavil Arčon, gre za finančno enega pomembnejših resorjev. "Govorimo v celotnem mandatu o skupni vrednosti več kot 100 milijard evrov," je dejal in menil, da gre za veliko priznanje Sloveniji in predsedniku vlade.

"Pri obnovi Ukrajine se moramo zavedati, da gre lahko za izjemno gospodarsko priložnost za naše gospodarstvenike," je dodal.

Glede sredinega burnega zaslišanja na odboru DZ za evropske zadeve, ki je bil pogoj za uradno potrjevanje kandidature na vladi, je menil, da ga je zaznamoval nizek nivo komunikacije. "Ko Slovenija nastopa na evropskem parketu, je potrebna enotnost," je dejal in dodal, da stranka SDS po nekaterih informacijah celo preko različnih institucij skuša minirati kandidatko.

"Gre za prikrito rušenje predsednice komisije, naše kandidatke, s ciljem diskreditirati in rušiti našega predsednika vlade," je menil.

Prav tako v odgovoru na novinarsko vprašanje je še zanikal, da bi šlo pri menjavi komisarskega kandidata države za trgovanje z resorjem.

Marto Kos po besedah Arčona že naslednji teden čakajo novi pogovori in srečanja. Za zasedbo položaja pa mora uspešno prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 22:27 19. September 2024.

    Prašiček je lepo povedal: za 27 jurčkov na mesec se je Kos pripravljena pobotat tudi s Hitlerjem, če je treba. …

  • 21:06 19. September 2024.

    Mogoče bo res kandidatka za kratek čas, da se odkrije njena preteklost v Bruslju....potem bo pa res Golob odletel....kam že …

  • MS
    19:39 19. September 2024.

    Poleg tega pa je POŽAR REPORT nedavno objavil še novo pridobljene informacije, in sicer NAJ BI BILA konfidentka Udbe - …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.