Več mesa v piščančjih kot kokošjih paštetah

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pod drobnogled vzela 12 vzorcev paštet, in sicer sedem piščančjih in pet kokošjih. Vzorci piščančjih paštet imajo v povprečju več mesa kot vzorci kokošjih paštet.
Oglej si celoten članek

Perutninske paštete se po pojasnilih ZPS uvrščajo med energijsko bogatejša živila, k njihovi energiji pa pomemben delež prispeva maščoba, saj je je v povprečju v sto gramih izdelka dobrih 25 gramov.

"Živila z veliko maščobe običajno vsebujejo malo esencialnih hranil, zato je smiselno poskrbeti, da so na naših krožnikih samo občasno in v manjših količinah," je navedla prehranska strokovnjakinja ZPS Tanja Pajk Žontar in dodala, da lahko hranilno vrednost kosa kruha s pašteto povečamo z dodatkom večjega kosa solate, na palčke narezanega korenja ali paprike, ali pa pašteto "posujemo" s kalčki.

Na testu so ugotovili, da sedem od 12 preverjanih paštet vsebuje vsaj enega ali več ojačevalcev arome, pozitivno pa je, da med njimi ni bilo paštet, ki jih oglašujejo otrokom. Po mnenju strokovnjakov je mogoče doseči dober okus paštete z uporabo kakovostnega mesa in primernih začimb, zato ZPS ocenjuje, da uporaba ojačevalcev arome ni upravičena.

Podobno velja tudi za konzervanse. Pet od sedmih piščančjih paštet in ena kokošja so vsebovale konzervans E 250, ki se sicer dodaja v minimalnih količinah skupaj s soljo, predvsem zato, da zagotovijo želeno rožnato barvo paštete. Po oceni Pajk Žontarjeve je "atraktivnejšo" barvo mogoče dobiti tudi z dodajanjem na primer paprike.

Zelo dober le en vzorec

Senzorične ocene testiranih paštet so po pojasnilih Pajk Žontarjeve pokazale, da Slovenci ne izbiramo med ravno senzorično vrhunskimi perutninskimi paštetami, saj je oceno zelo dobro dobil le en vzorec piščančje paštete za otroke.

ZPS potrošnikom pri izbiri paštet svetuje, naj berejo označbe. Mnogi podatki, vsebnost mesa, maščob, soli, konzervansov in podobno, so lahko dober pokazatelj kakovosti izdelka. Ob tem so še opozorili, da je treba odprto pašteto hraniti v hladilniku, njeno vsebino pa porabiti v enem dnevu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.