V Slovenijo po denar, živijo pa na Jugu

Foto: Žurnal24 Na letošnji lestvici je 183 držav, medtem ko jih je bilo lani 179. (Foto: iStock
Bralka, ki želi ostati neimenovana, se sprašuje, kako je mogoče, da nekateri ljudje dobivajo socialno podporo, čeprav sploh ne živijo v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Bralka pozna vsaj tri primere, med drugim sosedo, ki živi v Bosni, "v Sloveniji pa rojeva otroke samo zato, da dobiva denar".

Izogibajo se pričanju
Državljani sicer vlagajo anonimne prijave neupravičenega prejemanja denarne socialne pomoči. Toda v primerih, ko se dejansko stanje pravilno ugotovi le na podlagi izjav prič, v postopkih ne želijo sodelovati, pri svojem delu opažajo na MDDSZ.

Kot odgovarjajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), občasno javljanje na centru za socialno delo ne zadostuje za prejemanje socialne pomoči: "Če osebe, o katerih govori vaša bralka, dejansko ne bivajo v Republiki Sloveniji (RS), po zakonu o socialnem varstvu ne izpolnjujejo pogojev za denarno socialno pomoč."

Do nje so upravičeni državljani RS, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, ter tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji. "Ugotavljanje dejanskega bivanja in vodenje evidenc o prijavi in odjavi začasnega in stalnega bivališča pa je pristojnost upravnih enot," še odgovarjajo na MDDSZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.