V Bangladešu nacionalna katastrofa

Foto: Žurnal24 Prebivalci prizadetih področij se počasi vračajo k svojim domovom.
Ciklon, ki je opustošil Bangladeš, je po zadnjih podatkih ubil najmanj 3000 ljudi. Reševalci napovedujejo do 10.000 žrtev.
Oglej si celoten članek

Tropski ciklon Sidr, ki je v četrtek ponoči po krajevnem času prizadel jug Bangladeša, je terjal najmanj 3000 življenj, je na podlagi poročil svojih dopisnikov sporočila zasebna televizijska mreža ATN Bangla. Po zadnjih uradnih podatkih bangladeškega ministrstva za obnovo in upravljanje nesreč sicer število žrtev znaša okoli 2200, obenem pa so bangladeške oblasti dejale, da se bo število žrtev najverjetneje še zvišalo. Po njihovih pojasnilih najnovejše uradno število namreč še vedno ne vključuje žrtev iz bolj odročnih območij, ki so zaradi podrtega drevja na cestah nedostopna. Poleg tega ni bilo še nobenega glasu s številnih otokov, ki jih je prav tako zajel ciklon Sidr.  "Glede na pretekle izkušnje in poročila bi se število mrtvih lahko dvignilo na deset tisoč,“ je izjavil predsednik Rdečega polmeseca, največje človekoljubne organizacije v državi. Nek uradnik je razdejanje označil za nacionalno katastrofo. Še hujše razmere so v tej državi vladale leta 1991, ko je ciklon ubil 143 tisoč oseb.

Prebivalci se vračajo
Prebivalci prizadetih področij se počasi vračajo k svojim domovom, ki so povečini popolnoma uničeni. Večina je izgubila vse, tudi družinske člane. Mrzlično čakajo na hrano, vodo in šotore, ki so že na poti. Vojska se poskuša z ladjami in helikopterji prebiti do ljudi, ki so obtičali na otočkih v bengalskem zalivu. Bangladeška vlada je za pomoč zaprosila tudi tujino, saj je neurje uničilo tudi njihove pridelke, tako da ljudem grozi tudi lakota. Ker trupla ležijo povsod, lahko pride tudi do epidemij.

Švica je danes napovedala nakazilo dodatnih 450.000 švicarskih frankov (274.000 evrov) pomoči Bangladešu, potem ko je v soboto že obljubila 200.000 frankov (122.000 evrov) pomoči. Pomoč so obljubile tudi Evropska unija, Nemčija in ZDA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.