Ukinili naj bi parkiranje ob jezeru, a je zdaj še huje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Parkirni režim okoli Bohinjskega jezera buri duhove. Občina in krajevna skupnost vsaka na svoji strani, kako bo prihodnje leto?
Oglej si celoten članek

Že smo poročali, da so se bohinjski funkcionarji odločili za pravcato revolucijo parkirnega režima okoli priljubljene turistične točke – Bohinjskega jezera. A saga okoli parkirišč v okolici Bohinjskega jezera, priljubljenega naravnega kopališča, je dobila novo poglavje. Eden od bralcev nas je namreč opozoril na to, da je kljub drugačnim zagotovilom občine znova zaživelo parkirišče nasproti hiše z naslovom Stara Fužina 5. Gre za veliko travnato parkirišče, ki bi moralo po besedah občine biti že letos zaprto. 

S 1. junijem Drastično: vsi, ki nameravate naslednjič z avtom v Bohinj, pomislite znova

Ukinjeno parkirišče se je sredi julija znova pojavilo v še večjem obsegu, kar je le še razhudilo že tako jezne domačine, ki jim masovni turizem okoli Bohinjskega jezera ni najbolj všeč. Obrnili smo se na občino Bohinj, kjer trdijo, da za to niso krivi občinski funkcionarji, pač pa nespoštovanje občinskih odlokov.

"Odlok o prometnem režimu občine Bohinj sicer določa, da parkirišči Labora in Vorenčkojca upravlja Krajevna skupnost Stara Fužina – Studor. Občina Bohinj je zato že v mesecu decembru 2023 Krajevno skupnost Stara Fužina – Studor in lastnika zemljišč (Agrarna skupnost Stara Fužin Studor) s pisnim obvestilom obvestila o predvidenih ukrepih glede izvajanja parkirnega režima v letu 2024. Krajevna skupnost je bila pravočasno pozvana, da predvidi vse potrebne aktivnosti za zaprtje parkirišča (odstranitev priključkov in naprav; električni priključek, parkomat, prometna signalizacija ipd.) in jih tudi pravočasno izvede. Rok za odstranitev vseh zgoraj navedenih naprav in ureditev je bil 30. april 2024," so za nas pojasnili na bohinjski občini

Kot so še pojasnili, so Krajevno skupnost Stara Fužina – Studor opozorili, da je najemna pogodba med Krajevno skupnostjo Stara Fužina – Studor in Agrarno skupnostjo Stara Fužina – Studor nična. 

"Ugotavljamo, da sta se lastnik zemljišča in Krajevna skupnost Stara Fužina Studor oddaljila od ciljev iz strateških dokumentov in z začetkom poletne sezone, kljub vedenju, da krajevna skupnost za kakršnokoli delovanje oziroma opravljanje dejavnosti upravljanja s parkiriščem nima niti ustrezne pravne podlage niti soglasja Občine Bohinj, ponovno omogočila parkiranje na območju ukinjenega parkirišča Labora. In to še celo v polnem večjem obsegu, v preteklem letu je namreč delovalo le v polovici trenutnega obsega," so prepričani na bohinjski občini.

okolje Tega nikar ne počnite v Triglavskem narodnem parku

"Glede na zasedenost vseh javnih parkirišč in možnosti javnega prevoza z bolj oddaljenih parkirišč ugotavljamo, da parkiranje na območju Labore ni potrebno in je tako strategija umirjanja prometa v neposredni bližini jezera žal zamaknjena za eno leto," so razočarano zaključili v odzivu. A v te besede občine bi sicer lahko podvomili, saj smo se na lastne oči avgusta prepričali, da na vrhuncu sezone Bohinj poka po šivih ter da je avtomobilov bistveno več kot parkirnih mest. Vse to pa povzroča kaos in nepotrebno kroženje po ozkih ulicah okoli jezera. Več o tem si lahko preberete tukaj

Traven: V OPN je ta parcela začasno parkirišče

Za komentar, torej zakaj – tako občina – zavestno kršijo prometno strategijo Bohinja, smo se obrnili tudi na Krajevno skupnost Stara Fužina – Studor, ki jo kot predsednik vodi nekdanji novinar in urednik Bojan Traven. Za Žurnal24 je pojasnil, da zadeva nikakor ni tako enoznačna, kot jo želijo predstaviti na občini. Kot pravi, to, da se parkirišče odpre, nikakor ni njegova odločitev, pač pa je do te odločitve prišlo po zboru krajanov in z zbranimi podpisi, torej z voljo ljudstva.

Zavrgel je tudi navedbe občine, da je pogodba nična. Kot je dejal, ima krajevna skupnost svojo ekipo pravnikov, s katerimi se pri sprejemanju takšnih odločitev posvetuje. Pogodbo, na katero se sklicujejo na občini, so tako prekinili in sklenili pogodbo o upravljanju, je pojasnil. Agragrna skupnost je torej lastnik zemljišča, a jo je dala v upravljanje krajevni skupnosti. Po prepričanju Travna je edini verodostojen argument glede vzpostavitve parkirišča Občinski prostorski načrt (OPN), v katerem je ta prostor trenutno označen kot začasno parkirišče. "V kolikor je njihovo pravno mnenje drugačno, naj o tem odloči sodišče," je prepričan Traven. 

Manjka 600 parkirišč

Po njegovem mnenju v Bohinju primanjkuje vsaj 600 parkirišč. Lahko si torej predstavljate, kakšen prometni kaos bo v Bohinju zavladal, če se občina v Občinskem prostorskem načrtu, ki naj bi se sprejemal oz. spreminjal še letos, odloči, da bo dokončno ukinila tudi parkirišče Laboro.

Občino Bohinj smo vprašali tudi, ali bodo občinski funkcionarji ukrepali zoper krajevno skupnost, ki da ne spoštuje prometne strategije, in morda celo prisilno zaprli parkirišče. "Glede vašega vprašanja glede možnosti prisilnega zaprtja parkirišča pojasnjujemo, da Občina Bohinj ne bo posegala na zemljišče v zasebni lasti," so zapisali in dodali: "Glede sankcij zoper Krajevno skupnost pa bomo o predvidenih ukrepih najprej seznanili člane Občinskega sveta Občine Bohinj, zato do takrat glede tega ne moremo podati odgovora."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 13:52 18. September 2024.

    Mene Bohinj ni videl že ohoho let, nehal sem ga obiskovati ko je največji črnograditelj v Bohinju (bivši pokojni župan …

  • 11:58 18. September 2024.

    Najbolje, da v Bohinj pošljete samo denar vi pa ne pridete....

  • 10:10 18. September 2024.

    glavno cesto do Bohinja naj zaprejo pa je...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.