Tutankamon umrl zaradi malarije

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Skupina znanstvenikov je odkrila, da je bil slavni egipčanski faraon Tutankamon sad incesta. Imel je nekaj genetsko prenosljivih bolezni, hodil je s palico, umrl pa je zaradi malarije.
Oglej si celoten članek

Uradno bo rezultate raziskave objavil glavni tajnik Egiptovskega vrhovnega sveta za starine Zahi Hawass, istočasno pa bodo objavljeni tudi v Journal of the American Medical Association. Skupina raziskovalcev iz Egipta, Italije in Nemčije je pri svojem delu uporabljala napredne metode testiranja DNK in računalniške tomografije, da bi tako odkrila čimveč podatkov o življenju, poreklu in smrti mladega faraona, ki je vladal med letoma 1333 in 1324 pred našim štetjem.

Genske bolezni in malarija
Znanstveniki so analizirali DNK 11 mumij, med njimi tudi Tutankamonovo, pregledali pa so tudi vse znane mumije, da bi ugotovili, ali imajo enake genske napake in ali so bili bolni zaradi določenih vnetij, je poročal index.hr.

"Mnogi znanstveniki so do sedaj menili, da je Tutankamon umrl v nesreči, kot je padec s konja ali z neke druge živali; vnetja, povzročenega zaradi zloma stegnenice; ali umora," je zapisano v raziskavi.

Znanstveniki pa so ugotovili, da je faraon umrl zaradi malarije, saj je genski test pokazal sledi parazita plasmodium falciparum, ki pogostokrat povzroča smrtonosno obliko malarije. Dodatne raziskave so pokazale, da je Tutankamon imel tudi nekaj gensko prenosljivih bolezni, kot sta težka bolezen kosti in nerazvito stopalo.

Incestna preteklost   
Tutankamon tako ni bil veličasno lep vladar, ampak "mlad in krhek faraon, ki je moral zaradi nekrotične bolezni kosti in nerazvitega stopala hoditi s palico," je še zapisano v raziskavi.

Nadaljne raziskave so pokazale še eno skrivnost, ki je hkrati tudi razlog slabe genetske slike faraona. Njegov oče, kar je bilo potrjeno s podatki s kromosoma Y, je bil Amenhotep IV., bolj znan kot Ehnaton, ki je poskušal egipčansko religijo narediti monoteistično. Njegova mati je bila Ehnatonova sestra.

Večina znanstvenikov je sicer že pred tem predpostavljala, da je bil Ehnaton dečkov oče, sedaj pa so dobili tudi uradno potrditev. Identiteta matere pa do sedaj ni bilo znana. Ehnaton je bil sicer zgodovinsko dosti bolj pomembna in zanimiva oseba, a je njegov sin postal svetovno znan po tem, ko so njegovo grobnico našli skoraj popolnoma nepoškodovano.

"Malo verjetno je, da so Tutankamon in Ehnaton izgledali ženstveno ali še posebej bizarno. Stari egipčanski vladarji so se namreč radi prikazovali v idealizirani obliki," je še zaključila raziskava.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.