Oče: "V UKC sva peljala zdravega otroka, domov je prišel na stopnji rastline!"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
"V UKC Ljubljana sva odpeljala duševno zdravega otroka, pet mesecev kasneje pa sva dobila otroka, ki je bil na stopnji rastline," razlaga Peter Peterka, oče zdaj 12-letnega Julijana, ki se je rodil s srčno napako. Bo moral UKC plačati skoraj dva milijona odškodnine?
Oglej si celoten članek

Ljubljansko sodišče je danes zaključilo obravnavo tožbe družine Peterka proti UKC Ljubljana. Starša sta tožbo vložila leta 2018, od UKC Ljubljana sta zahtevala 860 tisoč evrov odškodnine ter mesečno rento okoli štiri tisoč evrov. Vmesna sodba o temelju zahtevka bo pisna in naj bi bila izdana do konca leta, o višini odškodnine pa bo sodišče odločalo naknadno.

Z zamudnimi obrestmi tožbeni znesek odškodnine zdaj, šest let kasneje, po navedbah odvetnice Nine Cek, znaša okoli 1.700.000 evrov, v kar je vključena dosedanja mesečna renta.  

Po šestih letih si starša tudi želita, da bi tožba kmalu dobila sodni epilog. Da bi se to zgodilo čim prej, je njuna zastopnica tudi opustila zahtevo za zaslišanje dveh prič, ki ju danes niso mogli zaslišati. Obramba UKC Ljubljana je nato zahtevala novega izvedenca ali komisijo strokovnjakov, ki naj bi primer ponovno preučila. Menijo namreč, da nemški pediatrični kardiolog Nikolaus Haas ni merodajen, saj ni kardiolog kirurg. Ker obramba sprva ni imela pripomb glede sodnega izvedenca, je sodnica zahtevo zavrnila. Družina je po dopolnitvi izvedenskega mnenja Haasa, tudi zvišala odškodninski zahtevek.

Foto: Saša Despot Julijan Peterka

"Rutinska operacija je Julijanu ukradla prihodnost"

Zdaj 12-letni Julijan se je rodil s srčno napako, ko je bil star mesec dni, so mu vstavili srčni spodbujevalnik. Deček je živel brez težav, dokler ni pediatrinja na preventivnem pregledu pri treh letih zaznala, da ima deček nizek pulz. V UKC Ljubljana  so nato ugotovili, da ena elektroda ne deluje in da je potrebna operacija, s katero bi nastavili novo. Šlo naj bi za rutinsko operacijo, ki pa je Julijanu, kot pravijo starši, ukradla prihodnost. 

Čeprav ni šlo za urgentno operacijo, so otroka v UKC Ljubljana operirali takoj. Ker je bil otroški srčni kirurg takrat odsoten, ga je operiral specialist splošne kirurgije. "Izvedensko mnenje  nedvoumno pove, da je bila elektroda evidentno postavljena na napačno mesto in da ni bilo nikakršnega drugega vzroka za poslabšanje otrokove funkcije, saj je njegovo srce do tega posega dobro delovalo. Slednje, skupaj z nadaljnjim neustreznim spremljanjem stanja, je privedlo do štirih srčnih zastojev, od teh je drugi povzročil nepovratne možganske poškodbe," ugotovitve izvedenca povzema odvetnica.

Foto: Saša Despot Julijan Peterka

Strokovni nadzor UKC Ljubljana ni pokazal, da je šlo pri zdravljenju Julijana za zdravniško napako.

Nemški pediatrični kardiolog je ocenil, da je bila elektroda napačno nameščena in je zato pri otroku prišlo do poslabšanja srčne funkcije, kar je privedlo do ponovne operacije in večkratnih reanimacij, zaradi česar ima deček zelo hudo hipoksično okvaro možganov. 

Kot je danes povedal Ivan Vidmar, nekdanji predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, ki je nastopil kot priča, je do hudega zapleta s krvavitvijo v možgane prišlo, ko je bil otrok priključen na zunajtelesno membransko oksigenacijo, način umetnega dihanja, ko kri kroži po aparaturah zunaj telesa. 

Julijan je na vozičku, ne more ne govoriti, ne jesti. Zaradi številnih zapletov po operaciji Julijan doživlja epileptične napade, ko ne diha samostojno, potrebno je predihavanje. Družina živi v nenehnem strahu, napetosti in pripravljenosti."Njegov glas je pozabljen, nazadnje je bil slišan tistega usodnega septembra, ko so ga po prvem srčnem zastoju odpeljali na enoto intenzivne terapije. Takrat je povedal ne pik, pik, to je pomenilo ne pikajte me, zelo se je bal kanalov in iglic. Potem so mu nadeli masko in nikoli več ni govoril. Morali smo sprejeti tišino in dejstvo, da naju ne bo nikoli več poklical mama in dada," razlaga mama. "Drugi otroci bodo odrasli, se zaljubili, poročili, Julijan pa bo samo zrl predse. Ker mu je bila ukradena prihodnost."

Foto: Anže Petkovšek Družina Peterka

 "Julija 2016 je narejena napaka, avgusta so nas poslali domov, kljub temu da je ultrazvok pokazal manjšo zmogljivost srčne funkcije," razlagata starša, ki sta, ker je bil otrok prehitro utrujen, ugotavljala, da nekaj ni v redu. Sprašujeta se, zakaj skupaj na pregledu ni bil opravljen tudi ultrazvok srca. Nemški strokovnjak v izvedenskem mnenju opozarja na strokovne smernice, po katerih morajo biti ultrazvočni pregledi po operaciji srca pogostejši. "Kirurg Uroš Mazič nama je povedal, da bo nekaj mehansko spremenil in bo vse v redu in da otrok še okreva od operacije. Midva sva mu zaupala in verjela. Ko sva na naslednjem pregledu vprašala glede ultrazvoka, je rekel, da ni potreben," razlaga mama. 

sergeja.hadner@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 17:22 9. Oktober 2024.

    Ampak, kaj takšnega ne privoščim tudi največjemu, smrtnemu sovražniku..

  • 15:58 9. Oktober 2024.

    Upam, da jim sodišče prisodi čimvišjo odškodnino. Poznam diplomirano med. tehnico, ki je 10 let delala v Nemčiji. Zdaj je …

  • 14:48 9. Oktober 2024.

    Ja Igor, umsko je bil zdrav, pa ti? Kako lahko izpostaviš takšno vprašanje? Si zdrav?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.