Janšo in Židana doletelo isto

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Primerjava rezultatov pred prvim TV soočenjem in po njem je pokazala, kako so se na dogajanje odzvali volivci.
Oglej si celoten članek

Podjetje Valicon je objavilo rezultate druge letošnje meritve raziskave Politikon, ki spremlja volilno izbiro na istih anketirancih v daljšem časovnem obdobju. Tokratna meritev je potekala med 4. in 7. majem. Vanjo so bile vključene le tiste stranke in liste, ki so do 3. maja oddale svoje kandidatne liste. Anketiranci, ki so sodelovali v raziskavi, so dobili prilagojene sezname glede na to, iz katere volilne enote prihajajo. Zaradi aktualnih dogajanj so meritev na manjšem vzorcu izvedli še 8. in 9. maja. 

Primerjava rezultatov pred prvim velikim TV soočenjem in po njem, ko je prišlo do zavračanja nekaterih kandidatnih list, kaže na rahel odmik volivcev od prevladujočih parlamentarnih strank. Večini strank je podpora padla, predvsem parlamentarnim strankam in LMŠ. Izjema sta NSi in Levica. Hkrati pa je narasla podpora manjšim strankam, kandidatom za vstop v parlament. Povečalo se je tudi število tistih, ki se niso znali ali želeli opredeliti ( s16 odstotkov na 20 odstotkov).

Taktike Predvolilne ankete: Bi jih morali prepovedati?

Tri stranke, ki bodo dale zmagovalca

Stranke lahko na podlagi izmerjene podpore v dnevih po soočenju razdelijo v pet skupin. Na vrhu so SDS, SD in LMŠ. Med temi tremi strankami je razlika premajhna, da bi lahko eno izpostavili kot vodilno. "Med temi tremi strankami je najverjetnejši zmagovalec volitev," so zapisali pri Valiconu. 

Prvim trem sledijo tri stranke, ki so si zelo blizu glede na izmerjeno podporo. Gre za stranke SMC, NSi in Levica, ki jim po oceni Valicona ni treba skrbeti glede vstopa v parlament. 

Slovenija Projekt, ki ga ne želi nadaljevati nobena od političnih strank

Sledi skupina strank, ki je na robu vstopa v parlament. Med njimi je v najboljši poziciji DeSUS, ki bi trenutno edini med njimi prišel čez rob. Sledita mu Lista Andreja Čuša in Zeleni ter ZL - Sloga, oba z višjo podporo, zelo blizu sta tudi SNS in SAB. Razlike med njimi niso statistično značilne, kar pomeni, da bi bil vrstni red lahko tudi obrnjen. 

Sledi pet strank, ki imajo trenutno podporo med 1,3 in 2 odstotkoma. Kljub temu da so malo bolj oddaljene od roba za vstop v parlament, pri Valiconu ocenjujejo, da je vstop v parlament zanje še vedno dosegljiv. Med temi strankami je podpora najbolj zrasla Združeni desnici.

Zadnjo skupino predstavljajo stranke, katerih trenutno izmerjena podpora je prenizka za prikaz rezultata. 

Metodološki podatki: Raziskava je bila izvedena v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja, ter glede na razhajanja v
napovedi rezultata in dejanskim rezultatom za volitve 2014 in 2017. Čas anketiranja in skupni vzorec: 4. – 7. maj; n=6.483.8. – 9. maj; n=1.024.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • mph
    17:02 11. Maj 2018.

    No, jaz bom vseeno dal glas Alenki.

  • 15:33 11. Maj 2018.

    Te ankete in statistika so brez smisla in mi ni jasno kdo jih naroča in plačuje.

  • 14:38 11. Maj 2018.

    Nikoli nisem volil SDS in ne SD ali ZLSD pod katerimi slogani so se skrivali ! Jasno je ,da sta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.