Strup v mleku še na eni kmetiji

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Okužena krma naj bi prišla s Hrvaške.
Oglej si celoten članek

Izvidi vzorcev krme, ki so bili včeraj odvzeti s kmetije Jamšek z Most pri Komendi, so pokazali, da je v vzorcu koruze hrvaškega porekla ugotovljena vrednost 0,0839 mg/kg aflatoksina B1, kar predstavlja štirikratni presežek mejne vrednosti (0,02 mg/kg). Kot so sporočili z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, veterinarji sedaj izvajajo preglede dokumentacije v zvezi s sledljivostjo krme.

Krmo že zamenjali

Kmetija dobavlja mleko šestim mlekomatom v Ljubljani in okolici, s katerih je Uprava RS za varno prehrano včeraj odpoklicala mleko zaradi vsebnosti aflatoksina. "Večino mleka, ki ga pridelamo, oddajamo preko zadruge v mlekarno v Italiji," je pojasnila Nada Jamšek. "Ker so aflatoksini v Italiji zelo pogost pojav, tam potekajo tudi redne kontrole na ta toksin. Kljub temu, da je bil na podlagi hitrih testov podan samo sum na vsebnost aflatoksinov, smo takoj prekinili izdajanje mleka preko mlekomatov in oddajo mleka v mlekarno."  Po besedah Jamškove so takoj po tem, ko je bil izražen sum na prisotnost aflatoksinov, spremenili obrok za krave in uvedli druga kupljena krmila. 


Danes je bilo ugotovljeno, da je vzrok za aflatoksine v mleku koruza, ki je bila kupljena preko Kmetijske zadruge Cerklje. "Pred nakupom smo zahtevali analizo na aflatoksine, kar nam je bilo ugodeno," je pojasnila Jamškova. "Upravičeno lahko sumimo tudi na ponarejanje dokumentov," je dodala in izrazila upanje, da se zadevi pride do dna.

Koruza hrvaškega porekla

Uprava je bila medtem danes obveščena še o eni najdbi aflatoksina v mleku s kmetije na Gorenjskem. "Mleko je bilo oddano izključno v mlekarno, ki je izvedla vse potrebne teste, da je identificirala kmetijo iz katere izhaja kontaminirano mleko," je pojasnil Matjaž Emeršič z UVHVVR in dodal, da ima kmetija prepoved oddaje mleka za javno potrošnjo. Iz trenutno razpoložljivih podatkov, je kmetija uporabljala koruzo hrvaškega porekla, ki bo analizirana na prisotnost aflatoksina.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:31 30. Januar 2014.

    Mislim, da v članku manjka pojasnilo, kaj aflatoksini sploh so in od kod pridejo v koruzo. Sicer bodo neuki Slovenci …

  • 18:17 30. Januar 2014.

    In spet so vas (nas) brati Hrvati nategnili, kot že 100x do zdaj.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.