Strojnikom bolonja leži

Foto: Žurnal24 Jože Duhovnik se je včeraj med drugim izrekel tudi za ohranitev študentskega del
Rektor. Anketa kaže, da več kot dve tretjini nimata slabega mnenja o bolonji.
Oglej si celoten članek

Študij. Ker v uveljavitev bolonjske reforme niso “drveli na vrat na nos”, so na Fakulteti za strojništvo (FS) Univerze v Ljubljani (UL) s prenovljenimi študijskimi programi zadovoljni. “Nekatere članice univerze so vstop pripravile na svojevrsten način; želele so biti progresivne,” je do zgodnjih uveljavitev bolonje na nekaterih fakultetah kritičen Jože Duhovnik, dekan FS.

Stane Pejovnik, rektor UL, pa komentira: “Lahko je biti pameten. Tisti, ki so bolonjo uveljavili pozneje, so že lahko odpravili napake prvih.”

Povezali so se s tujino
Na FS so se na prvi stopnji usmerili v bazična znanja, druga stopnja pa je po besedah Duhovnika aplikativna in študente pripravlja za prehod v industrijo. “Povezali smo se z različnimi evropskimi univerzami, da bi iz prenove iztisnili najboljše,” pravi. Meni, da nekatere fakultete, ki so se v reformo podale prve, niso imele povezav v tujini.

Prvi rezultati 15. maja
Rektor Pejovnik pravi, da pri bolonji vendarle ni vse tako črno: “Številne fakultete, ki so med prvimi uvedle bolonjske programe, so te že precej popravile, na primer ekonomska fakulteta.” Do 15. maja sicer na univerzi pričakujejo rezultate velike ankete, ki jo izvajajo med študenti. Po besedah Pejovnika sta bolonjski proces na petstopenjski lestvici do zdaj dve tretjini študentov ocenili z oceno, višjo od 3.

Anketa je del celovite analize izvajanja bolonjske reforme, pravi Pejovnik, ki ključni napaki še vedno vidi v prenatrpanih programih na prvi stopnji ter prevelikem številu programov na drugi.

Dekan fakultete za gradbeništvo in geodezijo Matjaž Mikoš pa izpostavlja “srednješolsko” naravnan sistem dela, ki študente naredi še manj samoiniciativne in povzroča težave pri prehodu v prakso.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.