Sosedska pomoč ostaja po starem

Foto: Žurnal24 Pred parlamentom sta proti prepovedi gradnje hiš v lastni režiji protestirali dv
Delo na črno. Poslanci dovolili pomoč na nepremičninah, na katerih se opravlja dejavnost.
Oglej si celoten članek

Sosedska pomoč za zdaj ostaja enaka, kot smo jo v zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno poznali v zadnjih desetih letih. Parlamentarni odbor za delo je namreč v včerajšnji drugi obravnavi zakona predlog vlade zminiral z dopolnili.

Svetlik bo še poskušal
Sosedje, med katerimi obstaja "določena bližina v smislu prebivanja", si bodo tako še naprej lahko pomagali, če bo delo opravljeno brezplačno, pomagati pa ne bo smel sosed, ki takšno delo opravlja kot dejavnost.

Sosedska pomoč bo še vedno dovoljena tudi na nepremičnini, ki se uporablja za opravljanje dejavnosti, kar je vlada želela prepovedati. Po seji je minister za delo Ivan Svetlik sicer napovedal, da bodo to omejitev znova poskušali uveljaviti.

Zares odkorakal s seje
Predlog poslanskih skupin Zares in LDS, da za delo na črno ne bi štelo tako imenovano časovno bančništvo, pri katerem si ljudje izmenjujejo storitve in znanja, pa med poslanci ni naletel na posluh.

Poslanec Vito Rožej je zato v imenu poslanske skupine Zares napovedal obstrukcijo in odkorakal iz dvorane, in sicer "zaradi dvoličnosti, da je ena izjema možna, druga pa ne, čeprav je narava obeh enaka".

Ne zdi se mu namreč prav, da so poslanci kot izjemo od dela na črno izvzeli brezplačno obiranje oljk in grozdja, spravilo sena na kmetijah ter sezonsko pomoč na planinah in pašnikih, češ da gre za "slovensko zgodovinsko tradicijo", "modernejše" medčloveške dejavnosti, kakršna je časovna banka, pa ne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.