Soči speljali zemljišče

Foto: Žurnal24 Arhitekti morajo za natečaj pripraviti tako arhitekturno rešitev kot predvideti
Praznih rok. Medios naj bi zemljišče za športno dvorano URI - Soča namesto ministrstvu za zdravje prodal drugemu kupcu.
Oglej si celoten članek

“Od Mediosa nismo odkupili zemljišča, ker ga je prodajalec prodal drugemu kupcu za višjo ceno, kot smo se pogajali mi,” sklep Vlade RS o umiku od nakupa zemljišča za Bežigradom pojasnjuje Irma Sterle Glaner, vodja službe za odnose z javnostmi in protokol ministrstva za zdravje.

Od Mediosa, družbe v lasti podjetja Viator & Vektor, so nameravali odkupiti slabo polovico od približno 15 tisoč kvadratnih metrov zemljišč za gradnjo nove športne dvorane za Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS - Soča (URI - Soča). Drugo polovico zemljišč (8.360 kvadratnih metrov) pa bi URI - Soča pridobil s prenosom z Mestne občine Ljubljana (MOL).

Dvorana v dvorani

Dvorana. Nova športna, rekreacijska in terapevtska dvorana URI - Soča bo velika 60 krat 35 metrov. 
Namenjena bo invalidom, otrokom s posebnimi potrebami in starostnikom. Uporabljali jo bodo za rekreativni in tekmovalni šport invalidov ter med rehabilitacijo. 
V glavni dvorani bo 300 sedežev, invalidom prilagojen fitnes in še ena manjša športna dvorana.

Milan Šajn, izvršni direktor podjetja Viator & Vektor, zatrjuje, da zemljišča še niso prodali, ampak so v fazi pogajanj – da se še “pogovarjajo z več kupci”. Prodaje zemljišča podrobneje sicer ne želi komentirati, pojasnjuje le, da je v aktih MOL namenjeno medicinski in rehabilitacijski dejavnosti.

Sogovornike smo vprašali, za kakšno ceno so se pogajali in kdo je oziroma bo kupil zemljišče, vendar odgovora nismo dobili.

Kljub temu bodo gradili
URI - Soča že začetega arhitekturnega natečaja kljub spodletelemu nakupu polovice zemljišča za gradnjo ne bo prekinil. Rok za oddajo arhitekturnih rešitev pa se izteče 16. aprila.

V URI - Soča pravijo, da bi lahko športno dvorano zgradili kljub manjkajočemu zemljišču. “Vendar se bo zato URI - Soča žal moral odreči zunanjim športnim površinam in parku z letno šolo hoje,” pojasnjujejo. Menijo, da je nadaljevanje arhitekturnega natečaja smiselno, saj bodo končno dobili celostno ureditev severnozahodnega dela svojega območja.

V prihodnosti bomo poskušali prepričati predstavnike Vlade RS, da to zemljišče potrebujemo za svoj razvoj.
URI - Soča

Mesto bo solastnik
Informativne pogovore z MOL je ministrstvo za zdravje že opravilo. “Vendar končne rešitve še ni. Vse potrebne dejavnosti so še v teku,” pravijo na oddelku za ravnanje z nepremičninami MOL. S prenosom bi sicer MOL pridobila solastniški delež dvorane in tako tudi pravico do souporabe objekta.

Strošek gradnje športne dvorane je ocenjen na štiri milijone evrov. Ministrstvo za zdravje bi prispevalo milijon evrov, preostanek pa bi zagotovili ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Fundacija za šport, Fiho ter ministrstvo za šolstvo in šport. Gradnja naj bi se po predvidevanjih ministrstva in URI - Soča začela naslednje leto. Kot pravijo v URI - Soča, bi novo športno dvorano odprli v začetku leta 2012.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.