Slovensko oljčno olje med najboljšimi na svetu

Foto: Osebni arhiv J. F. Morgana
Foto: Osebni arhiv J. F. Morgana
Slovenska oljčna olja že leta med najboljšimi na svetu. Michelinova zvezdico med oljčnimi olji tokrat ekološkemu oljčnemu olju Morgan.
Oglej si celoten članek

Svetovno združenje proizvajalcev in ponudnikov oljčnega olja vsako leto organizira ocenjevanje olj v svetovnem merilu in jih za tem uvrsti na prestižni vodnik po oljčnih oljih "FLOS OLEI".

Foto: Osebni arhiv J. F. Morgana Oljčno olje Morgan

Znameniti vodnik med oljčnimi olji je letos med dvajset najboljših na svetu uvrstil ekstra deviško oljčno olje Morgan iz slovenske Istre, kot najboljšega v kategoriji ekoloških ekstra deviških olj: "Zelo smo veseli, to je samo dokaz, da smo se pred dvajsetimi leti, ko smo se odločili, da uberemo drugačen pristop in začnemo izdelovati vrhunski izdelek, pravilno odločili," je za Žurnal24 povedal oljkar in pridelovalec Janko Franc Morgan.

Že leta med najboljšimi

Olje, ki ga pridelujejo na ekološki kmetiji v Šmarju nad Koprom, je sicer že nekaj časa prisotno v vodniku svetovnega združenja proizvajalcev in ponudnikov oljčnega olja "FLOS OLEI - the world best extra virgin olive oils," vendar so letos prvič med top dvajset: "To je veliko priznanje v svetu, da imamo v Sloveniji vrhunsko olivno olje," doda lastnik omenjene kmetije. 

Foto: Osebni arhiv J. F. Morgana Oljčno olje Morgan

Med šest tisočimi vzorci iz celega sveta so jih strokovnjaki omenjenega vodnika izbrali in ocenili petsto. Vodnik bo v italijanskem jeziku izšel novembra.

"Gre za letnik 2014, saj na južni polobli oljke pobirajo šest mesecev za nami," pove oljkar Janko Franc Morgan o lanski nagrajeni, sicer ne preveč obilni letini, v kateri so pridelali 1500 litrov olja: "Naše olje tržimo po ekoloških trgovinah, vendar ga je v zadnjem mesecu že zmanjkalo, saj je bila lanska letina precej borna," doda.

Slovenski pridelovalci že leta v svetovnem vrhu

Foto: Osebni arhiv J. F. Morgana Oljčno olje Morgan Glas, da so slovenska oljčna olja med najboljšimi na svetu, sega tudi preko naših meja: "Avstrijci in Nemci so že stalnica pri naši hiši. Imeli smo tudi ponudbe večjih verig, na primer iz Hong Konga. Ko so nam povedali zahtevano začetno količino in ta je bila za ves moj letni pridelek, smo morali zgodbo okoli naročila zaključiti, čeprav bi plačali bo kakršni koli ceni," nam je še zaupal letos nagrajeni istrski oljkar. 

To je že drugo prestižno priznanje zaporedoma, saj je lani enako priznanje prejel pridelovalec oljčnega olja iz Kopra Boris Jenko.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:01 31. Julij 2016.

    Lanska letina ni bila bogve kaj, ampak tudi brez kemije se da nad oljčno muho. Govoriti o tem, da je …

  • 11:35 31. Julij 2016.

    Po SSKJ je pravilno tako oljka kot oliva za sadež. Oliva je izraz, ki je k nam prišel iz italijanščine …

  • 17:09 17. Oktober 2015.

    Ne govorte o vrhunskem olju pri pridobljeni količini 1500 litrov !!!!!!!!! Vrhunsko olje imajo samo nekmetje , ki oljke držijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.