Slovenija, dežela čarobnih formul

Čas je, da se vlada neha sprenevedati in sproži 
tudi 600-milijonsko odškodninsko tožbo.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) V pogodbi z Alstomom obstaja čarobna formula. Cena bloka 6 raste, če rastejo cene surovin. A pozor, če cene prav teh surovin padajo, vrednost projekta ne pada, ampak stoji, dokler cene surovin spet ne začno rasti in vnovič cena Teša 6 raste. Zanimivo.

Bi za to moral odgovarjati Uroš Rotnik? Nedvomno. A v istem zosu so vsi nadzorniki in vsi ministri, ki so bili kdaj blizu tej pogodbi. Če so se pustili odpraviti s "to je poslovna skrivnost", njihova odgovornost ni nič manjša.

Davkoplačevalce nas je nesposobnost izračunati, kakšni so lahko učinki Alstomove formule, doslej stala 600 milijonov evrov – toliko se je namreč projekt že podražil. In prav te posledice so čisto zadosti za vlado, da se neha sprenevedati in sproži postopke odškodninske odgovornosti zoper vse te slabe gospodarje davkoplačevalskega denarja. Višina odškodnine – 600 milijonov evrov.

To bi bil primeren poduk vsem direktorjem, nadzornikom in ministrom, da lahko tako brezglavo delajo le s svojimi osebnimi financami. Predvsem pa, da je biti direktor državnega podjetja pač odgovorna naloga, ne pa le sončenje v soju pomembnosti.

Poučno. Pravzaprav je že kar smešno, da so "čudežne formule" v raznih državnih pogodbah neka slovenska mala folklora. Ena od takih formul je napihnila nagrado upravi NLB pod vodstvom Marjana Kramarja. Pred tem je bila cela afera tudi okrog formule za milijonsko nagrado sanatorju Elana Urošu Koržetu.

Tako NLB kot Elan sta globoko v rdečem. Nadzorniki pa so za nagrado dobili celo še kak drug stol.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.