Skrivali nesrečo slovenskega veleposlanika, potniki po trčenju zbežali v park

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Predstavniki diplomatskega predstavništva v Bruslju so bili vpleteni v prometno nesrečo, okoliščine pa naj bi bile sumljive.
Oglej si celoten članek

Prometna nesreča vozila, namenjenega diplomatskim prevozom veleposlanika Iztoka Jarca, se je zgodila že pred dobrima dvema letoma, zdaj pa portal Preiskovalno.si razkriva poročilo izrednega delnega nadzora. Iz poročila izhaja, da naj bi udeleženci nesreče "zavajali ne samo slovenske zunanje ministrstvo, ampak celo belgijsko policijo". 

Nesreča se je zgodila 31. marca 2022 ob 2.15. Službeno vozilo Stalnega predstavništva RS pri Evropski uniji v Bruslju (SPBR) je bilo udeleženo v prometni nesreči. Druga vozila v nesreči niso bila udeležena, škoda pa je bila ocenjena kot ekonomska totalka. Škoda je nastala tudi na cestni in obcestni infrastrukturi.

Med vožnjo uporabljali modre luči

Vzrok nesreče naj bi bila prevelika hitrost, voznik naj bi prevozil rdečo luč, v krožišču zadel stebriček in se zaletel v kontejner, ki je bil postavljen v času epidemije covida-19. Vozilo naj bi med vožnjo uporabljalo modre luči, katerih uporaba je dovoljena le, ko je vozilo del varovane kolone s policijskim spremstvom. 

Policija in reševalci so bili na kraju nesreče v nekaj minutah, voznik pa je odklonil zdravniško pomoč. Ker ima diplomatsko imuniteto, ni bilo potrebno opraviti alkotesta. Kot poroča preiskovalno.si, lahko očitno voznik skladno z Dunajsko konvencijo odkloni preskus z alkotestom. Ob tem pa njihovi viri dodajajo, da je nenavadno in napeljuje na izmikanje postopku. 

Sopotniki pobegnili v bližnji park

Iz policijskega zapisnika izhaja, da ni bilo prič prometne nesreče, a je iz nadzora razvidno, da so bili v času nesreče v avtomobilu še trije sopotniki, in sicer uslužbenci različnih ministrstev iz Slovenije. Po trčenju naj bi se skrili v bližnjem parku. Trojica je nekaj ur po nesreči iskala pomoč na urgenci zaradi poškodb. Zakaj so zapustili kraj dogodka, nadzor ni pokazal. 

Vir je za preiskovalno.si dejal, da naj bi bili udeleženci na zabavnem druženju pri veleposlaniku Iztoku Jarcu. Na zunanjem ministrstvu so za omenjeni portal zapisali, da je Jarc predlagal poslovilno druženje v njegovi rezidenci. To naj bi trajalo najmanj štiri ure. Kakšno je bilo psihofizično stanje voznika in sopotnikov, ni jasno. 

Iz izsledkov nadzora je razvidno, da bi moral veleposlanik vozniku po tem, ko ga je pripeljal domov, naročiti, naj vozilo odpelje v garažo in zaključi delovni dan. Na dan nesreč je tako voznik bil v službi 16 ur. V uradnem zaznamku po nesreči je voznik navedel, da je zaspal za volanom zaradi utrujenosti po dolgem delovniku. Sopotniki tega niso potrdili. Poleg tega se je nesreča zgodila slab kilometer od rezidence oziroma po okoli štirih minutah vožnje. 

Pomanjkljivo in netočno poročilo

Nadzor je pokazal, da poročilo o nesreči ni bilo pripravljeno skladno z veljavnimi predpisi, bilo je pomanjkljivo in netočno. Poleg tega je bilo poslano šele teden dni po dogodku. Pisnega pojasnila nadzorniki niso prejeli niti od veleposlanika. 

Kakšen je znesek celotne gmotne škode, na ministrstvu niso povedali. Škoda, nastala na vozilu, je bila ocenjena na 64.600 evrov z DDV, zavarovalnica je ponudila izplačilo odškodnine v višini 31.109 evrov, vendar do zaključka nadzora odškodnina ni bila izplačana. Na veleposlaništvu so poškodovano vozilo odprodali za 42.888 evrov, plačati pa je bilo treba še nekaj več kot 11 tisoč evrov davka. Iz nadzora izhaja, da SPBR ni zaprosil za vračilo neizkoriščene premije zavarovanja. 

Kot dodajajo, to ni bila prva prometna nesreča omenjenega voznika. Dobro leto pred omenjeno nesrečo je bil vpleten v prometno nesrečo, ki se je tudi končala z ekonomsko totalko. Zaradi imunitete v tistem postopku ni bil kaznovan. Vozniku so na ministrstvu izdali opozorilo in ga po prenehanju mandata v Bruslju prerazporedili na delovno mesto, »na katerem se ne opravlja prevozov oseb«. Voznik je zoper delodajalca vložil tožbo za izplačilo opravljenih nadur in prehrane za čas opravljanja nadur. 

dezurni@styria-media.si

 

* Fotografija je simbolična.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 16:42 21. Oktober 2024.

    Veleposlanika običajno prevaža službeni voznik. In kdo so tisti/e, ki so bežali/e iz avta. Verjetno ne iz diplomatskega korpusa. So …

  • 16:39 21. Oktober 2024.

    Spizdili v gormovje kot med vojno. To so naši ministri in politiki

  • 15:58 21. Oktober 2024.

    Kapljač za časa golobarske vlade, polne neizpolnjenih obljub, lapsusov, laganja in sprenevedanja, ni čudno nič. Pernata ciganska posla!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.