Skoraj 20 tisoč jih bo brez

Foto: Boštjan Tacol slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa
Televizija. Trije odstotki gospodinjstev od včeraj ne vidijo komercialnih TV-postaj.
Oglej si celoten članek

"Gledalci na Primorskem imajo veliko težav pri spremljanju programov z novega multipleksa, ker signal motijo italijanske TV-postaje," trdijo na RTV Slovenija, ki je operater omrežja. Včeraj so namreč prestavili oddajanje komercialnih programov (Pop TV, Kanal A, Planet TV, TV3 Medias, Golica TV...) z multipleksa A na multipleks C. Gledalci, ki signal sprejemajo prek televizijskih anten, so morali zato sprejemnike ponastaviti.

"V ozadju pritisk Pro Plusa"

Z agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) odgovarjajo, da so prejšnji teden na območjih Kopra in Nove Gorice izvedli meritve kakovosti signala ter ugotovili, da je z manjšimi popravki usmeritve antene sprejem programov prek multipleksa C mogoč kljub motnjam. "V večini primerov je optimalna smer sprejema multipleksa C enaka optimalni smeri sprejema multipleksa A," poudarjajo in dodajajo: "Operater omrežja RTV Slovenija ima možnost, da na prizadetih območjih začasno izboljša sprejem s povečanjem jakosti koristnega signala. To lahko operater omrežja zagotovi ali s povečanjem oddajne moči ali s postavitvijo začasnih dodatnih oddajnikov."

Na RTV poudarjajo, da gledalci zahtevajo vključitev komercialnih programov nazaj na multipleks A. Po naših informacijah pa so v ozadju predvsem pritiski Pro Plusa, največje komercialne TV-hiše. Pop TV in Kanal A bo namreč s prehodom na multipleks C izgubil največji delež gledalcev.

Nekateri bodo ostali brez

Ker multipleks C pokriva le 96 odstotkov gospodinjstev (multipleks A jih pokriva 99 odstotkov), jih bo brez komercialnih TV-programov ostalo okoli 20 tisoč. "Manjši obseg pokritosti je odraz teženj po cenovno ugodnejšem omrežju z nacionalnim pokrivanjem. Seveda imajo izdajatelji programov možnost, da v dogovoru z operaterjem omrežja pokritost s signalom razširijo na vse ozemlje," pravijo na Apeku.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.