Ribe in rdeče vino? Ne, hvala.

Foto: Žurnal24 Če vino vsebuje več kot dva miligrama železa, morska jed dobi neprijeten priokus
Znanstveniki so ugotovili, zakaj uživanje določenih sort vina z morsko hrano pusti močan okus po ribah.
Oglej si celoten članek

Do zdaj je vedno veljalo neko nenapisano pravilo, da se rdeče vino pije z mesom in belo z ribami, piše Science. A morska hrana ima lahko povsem v redu okus z nekaterimi sortami rdečega vina, medtem ko lahko določena bela vina povsem uničijo obrok.

V raziskovalnem oddelku japonskega proizvajalca alkoholnih pijač Mercian so se zato odločili ugotoviti, zakaj je tako. Poskus je vključeval sedem izkušenih enologov ter 38 vrst rdečega in 26 vrst belega vina. Na štirih srečanjih so enologi popili vzorec vina skupaj s koščkom pokrovače, ki spada med vrsto morske hrane, za katero je najbolj verjetno, da bo po jedi pustila okus po ribah.

Za kontrolni test so pokrovače namočili v posamezno vino in nato preverjali njihov vonj.

Krivo je železo
Znanstveniki so nato analizirali kemično sestavo vin, da bi ugotovili povezavo. Sodeč po rezultatih, je glavni krivec železo. To naj bi reagiralo z določeno nenasičeno maščobno kislino v školjkah, ki v stiku z železom hitro razpade in povzroča neprijeten vonj in okus po ribah.

Vsebnost železa je sicer odvisna od prsti, v kateri raste trta, in tega, kako je predelano, vendar ga rdeča vina načeloma vsebujejo več kot bela, zato so tudi bolj nezaželena skupaj z morsko hrano. Izsledki so presenetili tudi raziskovalce, saj so bili prepričani, da neprijetnemu okusu botrujejo polifenoli in žveplov dioksid.

Rdeče je premočno za morsko hrano
Vendar po mnenju nekaterih enologov višja vsebnost železa ni edini razlog za to, da ga ne pijemo skupaj z morsko hrano. Ker ima močnejši ton, bo rdeče vino verjetno preglasilo nežnejše tone številnih morskih jedi, zato svetujejo pitje tega vina z mesom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.