Pustite nagrade, zahtevajte odgovornost

Namesto preganjanja Kramarjeve nagrade, zahtevajte odgovornost za njegovo početje.
Oglej si celoten članek

Foto: Boštjan Tacol David Jug Naša največja banka najbrž nikoli ne bo dobila poplačane 1,9 milijarde slabih kreditov, so prejšnji teden razkrili obremenitveni testi. Večji del luknje je NLB ustvarila prav pred letom 2009, ko je bil njen šef Marjan Kramar. Ta bo zdaj za svoje delo prejel milijonsko nagrado. Politika in javnost sta tako v času, ko morajo pokoro za grehe nesposobnih bankirjev opravljati državljani, odločitev ustavnega sodišča sprejeli s stisnjenimi zobmi.

 

Toda. Retroaktivno poseganje v pravice posameznikov je protiustavno. To so vedeli tudi politiki, ko so z zakonom poskušali oklestiti bajne nagrade menedžerjev. Primer Kramar je bil torej iztočnica za populističen ukrep. Ne nazadnje so pogodbo z bankirjem iz Zagorja podpisali nadzorniki – večino pa jih ustoličijo prav predstavniki vsakokratne oblasti.

 

Če bi politiki energijo, ki so jo vložili v preganjanje Kramarjevega milijona, usmerili v preiskovanje odgovornosti za bančne mahinacije v NLB, bi bil izkupiček gotovo večji. A bankirji so velik del slabih kreditov podelili na lepe oči, z blagoslovom politike. Nič čudnega torej, da jim iskanje odgovornih doslej ni bilo v interesu.

 

Skrajni čas je, da se zoper nekdanje šefe državnih bank vložijo odškodninske tožbe in kazenske ovadbe za posle, ki so slovenske banke spravili na kolena. Upam le, da bankirji, ki bodo v naslednjih mesecih prejeli nagrade, naenkrat ne postanejo statistični reveži. Vsi vemo, kako spretno lahko veljaki Kramarjevega kova premoženje skrijejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:30 18. December 2013.

    Odgovornost od tistega, ki mu je pogodbo podpisal, odgovornost od tistega , ki je sprejemal zakonodajo, odgovornost od tistih , …

  • 22:21 17. December 2013.

    Tožba pade, ker je sodnik Kramar, politik kramar, policaj kramar, kriminalist kramar, tožilec kramar...<br /><br />Nič se jim ne bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.