Pričakovati je dvig cen bencina

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V ponedeljek opolnoči naj bi se podražila pogonska goriva.
Oglej si celoten članek

Kljub padcu cen nafte, po treh dneh rasti, je v torek, 21. avgusta, spet pričakovati dvig cen bencina. A, kot pišejo Finance, se bodo zaradi cenejšega črnega zlata dvignile nekoliko manj, kot bi se sicer. Analitiki ocenjujejo, da so cene nafte padle zaradi novic, da bi se Washington lahko odločil poseči v strateške naftne rezerve.

Kljub pričakovani podražitvi bencin v Sloveniji ni med najdražjimi. Najdražji je še vedno na Norveškem, kjer liter 98-oktanskega stane 2,021 evra, dizel pa 1,757. Tesno za petami je Italija, kjer za liter 98-oktanskega odštejejo 1,915 evra, za dizel pa 1,695 evra. Morda so visoke cene v tej državi s finančnimi težavami pripomogle k nepravilnostim, ki jih je odkrila njihova finančna policija. Ta je v zadnjih tednih pregledala 2.400 bencinskih črpalk po Italiji in odkrila 356 nepravilnosti – od razredčenega goriva do prirejenih brizgalnih pištol za točenje.

Pri sosedovih

Medtem pri nas plačamo "le" 1,525 evra za liter motornega bencina 100 in 1,387 evra za dizelsko gorivo. Pri Hrvatih lahko 95-oktanski bencin točimo za 1,371 evra, 98-oktanskega za 1,420 evra in dizel za 1,277 evra. V Avstrijo se nam ne izplača samo s tem namenom, saj so cene le nekaj centov višje kot pri nas, enako na Madžarskem.

Najceneje se še vedno vozijo v Rusiji, kjer za liter goriva odštejejo manj kot 80 centov.

Ponekod nimajo enotnih cen goriv

V nekaterih državah obstajajo velike razlike v cenah bencina, opozarjajo na spletni strani drive-alive.co.uk, kjer primerjajo cene pogonskih goriv po Evropi. Pogosto je gorivo najdražje ob avtocestah, najcenejše pa pri nakupovalnih središčih. Slednje so pogosto zaprte ob nedeljah, praznikih in pozno zvečer ter ponoči. Tako svetujejo, da se vozniki pred obiskom določene države seznanijo z navadami države gostiteljice. To še posebej velja za Francijo, navaja spletna stran.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 22:56 17. Avgust 2012.

    Ampak pomebno je da JJ drži obljubo in je znižal bencin, aja saj res najprej ga je podražil za 3 …

  • 22:50 17. Avgust 2012.

    Verjetno je poleg goriva še kakšen dejavnik, ampak Tifon (črnorumene črpalke) naj bi imel najboljše gorivo na hrvaškem.

  • 18:22 17. Avgust 2012.

    Aja pa sama kurilna vrednost goriva je neodvisna od temperature in ostalih dejavnikov.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.