Predeli Ljubljane naj bi bili nevarni, policija pojasnjuje

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Policija se je odzvala na navedbe na družbenih omrežjih o tem, da naj bi bili posamezni predeli Ljubljane nevarni.
Oglej si celoten članek

Policija je danes zavrnila navedbe na družbenih omrežjih, da naj bi policisti odsvetovali obiskovanje posameznih predelov Ljubljane. Kot vztrajajo, je Ljubljana varno mesto. Neresnične so po njihovih navedbah tudi trditve o vsakodnevnih spolnih napadih v središču mesta. Policija zagotavlja, da v največji možni meri skrbi za varnost v prestolnici.

Na policiji tako zanikajo navedbe na družbenih omrežjih, da naj bi se na območju središča Ljubljane dnevno dogajala kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost. "Pri tovrstnih kaznivih dejanjih gre le za posamične primere, ki se ne dogajajo na določenih območjih mesta - namreč prav nobeno območje ne izstopa po večjem številu. Tudi sicer je večina kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost storjena v zasebnih ali drugih podobnih prostorih in le v manjši meri na ulicah," so zapisali.

Foto: Saša Despot policija

Policija tudi zavrača očitke, da naj podatki o posilstvih ne bi smeli priti v javnost. "Ob vsakem javnem komuniciranju o posilstvih in drugih kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost je najprej treba nujno spoštovati pravice žrtve do zaščite njene identitete in njene dobrobiti," so jasni. Preiskave tovrstnih kaznivih dejanj zato v javnosti komunicirajo strogo v okviru interesa posamične preiskave, varstva osebnih podatkov ter zaščite žrtev.

O samem številu in preiskanosti kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost policija, kot zagotavlja, transparentno obvešča javnost, tudi v svojih javno dostopnih polletnih in letnih poročilih o delu. "Policija vse primere kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost obravnava z vso resnostjo in stori vse, kar je v njeni moči, da storilce odkrije in ustrezno obravnava," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kot nevarno na spletu izpostavljajo območje Metelkove

Kot nevarno se v zapisih na družbenih omrežjih izpostavlja tudi območje Metelkove ulice. Za ta del prestolnice je značilno, da sta v neposredni bližini metadonska ambulanta ter izpostava azilnega doma. "V povezavi s tem zaznavamo predvsem posamične primere posesti in prodaje prepovedanih drog, ne pa tudi organiziranih skupin, ki bi izvajale tovrstna kazniva dejanja," so navedli na policiji.

Za samo območje Metelkove v policiji sicer ne vodijo posebej statističnih podatkov, ob ročnem pregledu obravnavanih zadev pa so ugotovili, da so v tem letu policisti v tem delu Ljubljane obravnavali 331 prekrškovnih postopkov zaradi kršitev določb zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, 65 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po kazenskem zakoniku in dve kaznivi dejanji omogočanj uživanja prepovedanih drog prav tako po kazenskem zakoniku. Pri ostalih kaznivih dejanjih gre večinoma za tista zoper premoženje, največ je tatvin.

Foto: D. M. Metelkova

Ustanovili posebno delovno skupino

Policisti tako v okviru svojih nalog večkrat opravljajo usmerjene in poostrene nadzore glede kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami, tudi s civilnimi patruljami. Enako izvajajo druge preventivne ukrepe in sodelujejo s pristojnimi ustanovami, občino in lastniki gostinskih lokalov. Pri tem omenjajo opazovalne službe, ki jih izvajajo skupaj z mestnim redarstvom.

Za še bolj učinkovito preprečevanje t. i. ulične kriminalitete je bila ustanovljena tudi posebna delovna skupina, s katero po navedbah policije zagotavljajo še večjo prisotnost policistov na varnostno obremenjenih območjih, tudi na območju Metelkove.

Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da zagotavljajo stalno prisotnost policije na izpostavljenih mestih v prestolnici, redno zbirajo informacije, spremljajo razmere na terenu in temu primerno sproti prilagajajo delo. V policiji pozdravljajo sodelovanje z občani in lokalnimi skupnostmi, ki da jih redno obveščajo o vseh dogodkih, ki bi lahko vplivali na varnost prebivalcev. Si pa pri tem želijo še več tovrstnega sodelovanja, saj da vsaka prijava in informacija lahko pomaga preiskati in preprečevati nedovoljena ravnanja.

Foto: Saša Despot policija

Opozarjajo na odgovorno komuniciranje

Ob tem policija poudarja, da za svojo lastno varnost lahko veliko naredijo tudi občani sami, predvsem s preudarnim izogibanjem različnim nevarnim situacijam in okoliščinam, ki bi lahko ogrozile njihovo varnost. V primeru, da nekdo postane žrtev kaznivega dejanja, pa je po opozorilih policije izjemno pomembno, da o tem takoj obvesti policijo, najbolje že ob sumu, da bi lahko prišlo do kaznivega dejanja.

Ker so družbena omrežja postala pomembno komunikacijsko orodje, njihov doseg pa je izjemno velik, policija izpostavlja tudi nujnost odgovornega komuniciranja. Ljudi pozivajo, naj ne nasedajo nepreverjenim informacijam ter naj jih ne širijo naprej, saj s tem po nepotrebnem vznemirjajo javnost in v lokalno skupnost vnašajo strah.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 00:37 27. Oktober 2024.

    Popolnoma nesposobna politika, sposobna le preplačanih biznisov in razliko preplačila v Duba, je zafuka1a Slovenijo, in tudi tiste bedake, ki …

  • 22:10 26. Oktober 2024.

    To je take news! Moje najlepše mesto je najbolj varno, razen voda C0!

  • 21:43 26. Oktober 2024.

    Lj nevarna? Nevem no...ma 20 let nazaj je bilo stanje dosti slabše kot je sedaj, vsekakor pa pride do izjem......pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.