Optimizem Vegrada stane

Foto: Žurnal24 Pri projektih za množični trg investitorji ne morejo pričakovati premijskih cen.
Celovški dvori. Da bo lahko MOL prevzela svoja stanovanja v začetku marca, kot napoveduje župan, mora Vegrad končati vseh 833.
Oglej si celoten članek

“Pri stanovanjskih objektih bi bilo mogoče izdati delno uporabno dovoljenje le, če bi bila faznost gradnje predvidena v gradbenem dovoljenju in projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja,” je pojasnila vodja šišenske izpostave Upravne enote (UE) Ljubljana Lea Zalokar.

Tri pogodbe, trije roki

Prva. Sklenjena oktobra 2007, rok predaje 150 stanovanj 31. 12. 2009. Podaljšana do 30. 3. 2010.

Druga. Sklenjena junija 2008, rok predaje 150 stanovanj 30. 6. 2010.

Tretja. Sklenjena decembra 2008, rok predaje 119 stanovanj 31. 12. 2009. Podaljšana do 31. 1. 2010.

Skupna vrednost. 419 stanovanj je vredno slabih 58,9 milijona evrov.

Vegrad tako nikakor ne more pridobiti uporabnega dovoljenja samo za 119 stanovanj, ki bi jih moral Javnemu stanovanjskemu skladu Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) predati že konec januarja in zanje že plačuje penale.

Uporabnega dovoljenja Vegrad ne za komunalno infrastrukturo ne za stanovanja še ni pridobil, v upravni enoti pa so po tehničnih pregledih dejali, da gradnja sploh še ni bila končana.

Da bodo uporabno dovoljenje pridobili za celoten stanovanjski del objekta Celovški dvori, priznava tudi Matej Košič, direktor gradnje za trg v Vegradu. Pridobitev uporabnega dovoljenja za vsa stanovanja napoveduje v kratkem.

Pred tem pa mora biti izveden vnovični pregled odpravljenih pomanjkljivosti, ugotovljenih na tehničnem pregledu. Zalokarjeva pa pravi, da Vegrad UE še ni obvestil, da bi bila gradnja končana in pomanjkljivosti odpravljene.

Optimizem investitorja
“Uporabno dovoljenje ni neposredno vezano na pogodbene roke predaje stanovanj,” je pojasnila Jožka Hegler, direktorica JSS MOL. Heglerjeva dodaja, da bodo zato nekatera stanovanja, torej vsaj 119 stanovanj, za katere se je rok predaje že iztekel, predana po roku, nekatera pa verjetno tudi pred iztekom pogodbenega roka.

Ker je nenavadno, kar so potrdili tudi poznavalci s področja javnih investicij, je, da so bile sklenjene tri pogodbe s tremi različnimi roki predaje stanovanj, smo sklad prosili za dodatna pojasnila.

 

Ni smiselno, da bi bili vsi prevzemi na isti dan, ker je to fizično nemogoče izvesti.
Jožka Hegler, direktorica JSS MOL

Heglerjeva je pojasnila, da so bili pri prvih dveh pogodbah roki daljši, ker so investitorji pričakovali oziroma že imeli težave s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za infrastrukturo.

 

Pri podpisu zadnje pogodbe pa, pravi Heglerjeva, je šlo “predvsem za prevelik optimizem izvajalca, do kdaj bo lahko pridobil uporabno dovoljenje”. Tako do zdaj sklad z Vegradom ni sklenil dodatka le k drugi pogodbi, pri kateri je bil postavljen najdaljši rok – do 31. junija.

Prvo in tretjo pogodbo pa so s konca decembra že podaljšali na konec januarja oziroma marca. “Prodajalci so optimistični in vedno pričakujejo, da bodo lahko naredili več, kot lahko,” dodaja Heglerjeva.

JSS MOL je v 80 stanovanjih že opravil predpreglede. Heglerjeva zagotavlja, da je stavba že priključena na vso komunalno infrastrukturo, investitor pa menda v nekončanih stanovanjih le še polaga parket in montira vrata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.