Nova kategorija zvezd

Foto: Žurnal24 Bela pritlikavka je malo večja od Zemlje.
Osem nenavadnih belih pritlikavk iz naše galaksije predstavlja doslej neznano vrsto zvezd.
Oglej si celoten članek

Bele pritlikavke predstavljajo konec razvojne poti skoraj vseh zvezd, razen tistih najmasivnejših. 97 odstotkov vseh, vključno z našim Soncem, bo končalo kot bela pritlikavka.

Ko v zvezdi zaradi prenehanja nuklearne fuzije pride do kolapsa, zunanje plasti zvezde odpihne in ostane samo majhno izjemno gosto jedro, ki je komaj nekaj večje od Zemlje.

Po astrofiziku Patricku Dufourju z Univerze v Arizoni sta dosedaj obstajali le dve vrsti belih pritlikavk: ene z bogato vodikovo atmosfero in druge z bogato helijevo atmosfero. Osem novoodkritih pritlikavk pa ne spada v nobeno od teh kategorij, saj imajo atmosfero, bogato z ogljikom.

Po mnenju raziskovalcev so se te pritlikavke izoblikovale iz zvezd, mnogo masivnejših od Sonca, a premalo masivnih, da bi eksplodirale kot supernova.

"Bilo je docela nepričakovano, ker so bile doslej znane pritlikavke bogate le z vodikom ali helijem. Tako da je to čisto nova vrsta zvezd," je povedal Dofour.

Pritlikavke so od Zemlje oddaljene od 1000 do 2000 svetlobnih let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.