Nov oglas za nov nateg

Foto: Žurnal24 Tri enostanovanjske hiše na Ribniški ulici v Ljubljani. V njih je skupno 18 kopa
Basko. Še četrti projekt z gradbenim dovoljenjem za enostanovanjske hiše, ki se nato prodajajo “po delih”.
Oglej si celoten članek

Na Ribniški ulici v Ljubljani smo odkrili še en primer enostanovanjskih stavb, ki se na spletu očitno prodajajo po delih. Kot smo razkrili pred slabim mesecem, je podjetje Basko namesto enostanovanjskih hiš na treh koncih Ljubljane zgradilo večstanovanjske hiše in stanovanja prodalo kupcem. Že prodane hiše v Mostah, Jaršah in na Brodu s skupno 41 stanovanji nimajo ustreznega gradbenega dovoljena, zato eni že grozi rušenje.

Nova zmešnjava

V oglasu za 43 kvadratnih metrov veliko stanovanje z dvema sobama in kopalnico na Ribniški ulici piše, da stanovanje nima ne kleti ne kolesarnice. Prodajna cena je bila 128 tisoč evrov. Agencijski prodajalec je povedal, da je v treh hišah 18 stanovanj, sami pa prodajajo eno. Ker tudi dokumentacija še ni dokončno urejena in ker ni vedel, ali je stanovanje morda že prodano, nas je napotil na lastnika, gospoda Porčiča.

Upravna enota pisala inšpekciji

Dvom
. Čeprav upravna enota nima pristojnosti za nadzor gradnje, je “o utemeljenih dvomih”, da gradnja ni skladna z gradbenim dovoljenjem za tri enostanovanjske hiše, dvakrat obvestila Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) oziroma gradbeno inšpekcijo – 25. maja in 17. decembra lani. Na IRSOP so povedali, da gradbeni inšpektor dejansko stanje še ugotavlja, zato podatkov o postopku še ne morejo dati. Mirsad Bašić je zatrdil, da so ga inšpektorji že obiskali, vendar po njegovih besedah nepravilnosti niso ugotovili. Gradnja naj bi bila skladna z gradbenim dovoljenjem.

“To ni stanovanje, prodaja se le delež v stanovanjski hiši,” je takoj zatrdil Porčić. Najprej je ponudil ogled, na koncu pa trdil, da “stanovanjska površina” sploh še ni končana in da bi bil ogled zato nesmiseln. Cena za 50 kvadratnih metrov – za dve sobi in kopalnico brez kleti in kolesarnice, ker gre vendar za delež hiše – je okoli sto tisoč evrov, je pojasnil.

Lastnik hiš je Basko
Imena gospoda Porčiča ni vedel niti pravi lastnik hiš, ki jih je zgradil, direktor podjetja Basko Mirsad Bašić. Pojasnil je, da je želel ves projekt, tri hiše skupaj, prodati gospodu Porčiču, ker pa jih je ta želel prodati naprej po stanovanjih, je pogodbo razveljavil.

“To se ne prodaja več, oglas je star,”
je zatrdil Bašić, čeprav je Porčič stanovanje prodajal še dan prej.

Iz zemljiške knjige je jasno, da je edini lastnik zemljišč, na katerih stojijo tri hiše, podjetje Basko. Nanje je zapisana hipoteka v višini, 1,4 milijona evrov, je dejal Bašić. Posojilo mora sicer poplačati do 1. marca. “Ne vem, kaj se bo zgodilo. Mogoče bomo tam živeli ali pa bomo imeli te hiše za okras. Ali pa jih bo banka vzela,” je na vprašanje, kaj namerava s hišami, odgovoril Bašić. Zatrdil je namreč, da jih je nameraval prodati trem zdravnikom, vsako za 850 tisoč evrov, vendar so tik pred novim letom od nakupa odstopili.

Dovoljene enostanovanjske

Na izpostavi Upravne enote Ljubljana Moste - Polje so povedali, da so podjetju Basko leta 2008 izdali gradbeno dovoljenje za rušenje obstoječe hiše in gradnjo treh nadomestnih enostanovanjskih hiš. Septembra lani je podjetje vložilo vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja, vendar jo je nato umaknilo, zato uporabno dovoljenje ni bilo izdano.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.