Nezaželeni gost v slovenskem morju. Kako se je znašla tukaj, še ni jasno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Podatki letošnjega izlova v krajinskem parku kažejo, da je v našem morju prisotnih že stotine primerkov te vrste.
Oglej si celoten članek

Tujerodna vrsta Callinectes sapidus oziroma modra rakovica iz severnega Atlantika se širi tudi v našem morju. Na območju Krajinskega parka Strunjan so v dveh mesecih in pol izlovili kar 278 osebkov, med njimi tudi več samic z jajčeci, so sporočili z Občine Izola.

"Gre za izjemno prilagodljivo in agresivno živalsko vrsto z veliko sposobnostjo reprodukcije, saj imajo samice od 750.000 do 8.000.000 jajčec," so pojasnili.

Na kakšen način je bila vnesena v Jadransko morje, ni povsem jasno, a mogoče je, da so jajčeca pripotovala z balastnimi vodami tovornih ladij. "Njen vpliv na ekosisteme pri nas še ni raziskan, vendar bi lahko prišlo do izginjanja nekaterih domorodnih vrst, predvsem obrežne rakovice (Carcinus aestuarii)," so dodali.

V Sloveniji so modro rakovico prvič dokumentirali pred petimi leti, podatki letošnjega izlova v krajinskem parku pa kažejo, da je v našem morju prisotnih že stotine primerkov te vrste.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:28 27. Avgust 2024.

    In če povežemo s prejšnjimi članki se spomnimo... odlov naj izvajajo samo za to usposobljeni-plačani- ki pa jih ulovijo par …

  • 10:01 27. Avgust 2024.

    Prost pretok...pa saj se že desetletja borimo za to !! Morali bi biti veseli, namesto da stokamo glede sprememb, ki …

  • 06:29 27. Avgust 2024.

    Prišla je z trajektom

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.