Narava ponudila še eno možnost!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Znova velika verjetnost, da bomo tudi v Sloveniji priča izredno redkemu naravnemu pojavu severnemu siju. Sončev izbruh tolče po satelitih.
Oglej si celoten članek

Poročali smo, da se je včeraj in v noči na soboto tudi marsikje v Sloveniji videl severni sij. Gre za pojav, ki je značilen za območja bližje severnemu polu, vendar pa je bila zaradi najbolj silovitih Sončevih geomagnetnih neviht po letu 2003 tokrat viden tudi precej južneje proti Ekvatorju. Tudi iz Slovenije, kjer smo lahko opazovali nenavadno rdečkasto svetlobo. 

Vremenoslovci portala Neurje.si napovedujejo, da se bo pojav ponovil tudi nocojšnjo noč, saj je indeks sončeve dejavnosti ponovno zelo visok. 

xxx

Sončevi izbruhi takšne silovitosti lahko vplivajo tudi na človeško tehnologijo. Najbolj so na udaru radijske komunikacije in satelitska navigacija. 

Pri podjetju Starlink, ki sodi pod zavetje milijarderja Elona Muska, so danes sporočili, da imajo zaradi Sončeve dejavnosti "znižano delovanje". Starlink ima v lasti okoli 60 odstotkov vseh umetnih satelitov od okoli 7.000, ki krožijo okoli Zemlje.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.