Nakup stanovanja: “Podpisali smo pogodbo, plačali aro, potem pa tole ...”

Foto: Saša Despot stanovanja Foto: Saša Despot stanovanja Foto: Saša Despot stanovanja Foto: Saša Despot stanovanja Foto: Saša Despot stanovanja Foto: Profimedia stanovanjska hiša
Pisala nam je bralka, ki s soprogom kupuje stanovanje, in se trudi najeti stanovanjski kredit. Oba sta samostojna podjetnika (s. p.), zato je iskanje banke, ki bi jima dala zeleno luč za posojilo, postalo nočna mora. Bankirji z s. p.-ji namreč nočejo imeti veliko opravka, ko gre za takšne vrste poslov.
Oglej si celoten članek

Z možem sta imela, pravi, za okoli 80 odstotkov vrednosti stanovanja privarčevanih lastnih sredstev, kar je pripomoglo, da so pri Raiffeisen Futuri vendarle naleteli na sogovornika, ki jima je sporočil, da sta kreditno sposobna. A tukaj se je njuna kalvarija šele začela.

Svetovalcu sta posredovala dokumente stanovanja v bližini centra Ljubljane, ki sta ga želela kupiti, in takoj so začele prve težave, je zapisala: “Najprej nama je rekel, da morava počakati do konca leta, saj je banka že izčrpala vsa finančna sredstva za kreditiranje v letu 2023 in lahko pričakujeva njihov odziv šele v drugi polovici januarja 2024. Po novem letu sva jih takoj kontaktirala, da je banka poslala cenilca, ki je za svoje delo potreboval skoraj tri tedne. Ko sva plačala cenilca in že skoraj plačala aro za stanovanje, se je umaknil prodajalec, češ da že predolgo čaka in da ne želi več prodati.”

Zapletov še ni konec

Čez mesec dni sta nasproti ljubljanskega Tivolija našla novo stanovanje: “S pravnomočnim sklepom je bilo etažirano, vsi papirji urejeni, zato sva (z vednostjo in odobritvijo bančnega svetovalca) plačala odvetnika, da je pripravil predprodajno pogodbo, za kar sva plačala okoli 700 evrov, podpisali smo pogodbo in na fiduciarni račun agencije, ki je pri prodaji stanovanja posredovala, nakazali aro."

Foto: Saša Despot stanovanja

Pa se je spet zapletlo. Bankir se je čez nekaj tednov premislil in jima sporočil, da banka kredita ne bo odobrila, dokler stanovanje ne bo vpisano v zemljiško knjigo z novo identifikacijsko številko. “Zaradi nekega spora glede solastniških deležev na dvorišču in parkirišču, ki je bil že razrešen in s sklepom sodišča oktobra 2023 tudi pravnomočen, se je namreč spremenila identifikacijska številka stanovanja. Ta nova identifikacijska številka pa še ni bila vpisana v zemljiško knjigo,” pojasnjuje bralka, ki ne želi biti imenovana.

"Ker ne moremo razbrati, na katero bralko oziroma na katero posojilo se konkretno sklicujete, žal ne moremo komentirati konkretnih obtožb," so nam na prošnjo za pojasnilo dogodkov odgovorili iz Raiffesen Future.

Odvetnik pojasnjuje, za bankirja to ni dovolj

Par je nato kontaktiral odvetnika, da jima obrazloži, ali se zaradi nove identifikacijske številke postopek prodaje lahko zaplete. “Na podlagi sklepa sodišča je bilo preštevilčenje posameznih delov že vpisano v kataster nepremičnin, ni pa še bil izveden vpis v zemljiško knjigo. To ne pomeni, da stanovanje oziroma stavba nista etažirana, saj gre dejansko zgolj za preštevilčenje posameznih delov. V pravnem pogledu torej ne gre za drugo stvar, temveč za isto stvar. Kdaj bo izveden tudi zemljiško knjižni vpis in s tem izbris zaznambe spora, žal ni mogoče napovedati; po izkušnjah z Okrajnega sodišča v Ljubljani lahko to traja tudi eno leto ali več,” je v svojem mnenju zapisal odvetnik Matiček Žumer, ki ga je poslal tudi na Raiffeisen Futuro.

Kljub pojasnilom odvetnika se bankir ni premislil. “Zahtevali smo pravno pojasnilo, a ga do danes nismo prejeli. Z možem sva v tem procesu samo za odvetnika izgubila 1.200 evrov, da je pripravil predprodajno pogodbo z vsemi varovalkami (vračilo are, prenos bremena na nepremičnini itd.). Svetovalec je bil tako nestrokoven, da je nama prepozno sporočil, da je stanovanje neustrezno, pa čeprav je imel na mizi vse dokumente že na začetku.”

Foto: Profimedia stanovanjska hiša

"Če bančni uslužbenec 'namigne, da je posojilo ustrezno,' to še ne pomeni odobritve posojila. V skladu s predpisi bančnega nadzora mora odločitev o posojilu pregledati in potrditi več ljudi v banki, ki delujejo neodvisno drug od drugega. Za tem pristojni organ sprejme dokončno odločitev o odobritvi posojila. Naše stranke so v okviru pogovorov o posojilu tudi ustrezno obveščene o tem postopku," svoje odločitve pojasnjujejo v Raiffeisen Futuri in dodajajo, da pri najemanju posojil pri njih veljajo enake zahteve kot na vseh drugih bankah, ki poslujejo v Sloveniji – sposobnost odplačevanja in ustrezno zavarovanje kredita.

Foto: Saša Despot stanovanja V nepremičninski agenciji, ki je pri poslu posredovala, so nam povedali, da je Raiffeisen Futura ena redkih finančnih institucij, kjer s. p.-ji lahko dobijo kredit brez večjih zadržkov, da pa je bilo v konkretnem primeru res veliko nenavadnih zapletov. Dodajajo, da so bili za drugega kupca posredniki pri nakupu drugega stanovanja v isti stavbi, ki je prav tako čakalo na novo identifikacijsko številko, in da kupec, ki je sicer kredit najel pri drugi banki, pri sklepanju posla ni imel nobenih težav.

"Bolj kot banka je problematičen bankir"

Problematičen je predvsem svetovalec, poudarja bralka in dodaja, da je bil aroganten, že na pol nesramen in je vztrajal pri svojem, četudi je vedel, da nima prav: "Če že, bi moral jasno zavrniti kakršnokoli financiranje, ne pa da stranke zavaja in jim obljublja nekaj, česar noče ali pa ni sposoben izpeljati. Z možem nisva le izgubila par tisoč evrov v tem procesu, izgubila sva tudi dragocen čas od oktobra do aprila, ko sva plačevala najemnino, namesto da bi že zdavnaj lahko živela v svojem stanovanju."

“Od vsega začetka je bil edini pogoj, ki so nam ga postavili, da mora biti stanovanje, ki ga želimo kupiti, znotraj ljubljanske obvoznice. Svetovalcu sem poslala tudi dokumente za tretje stanovanje, tokrat v dvostanovanjski hiši v Šiški. Odgovor je bil, da stanovanje ni ustrezno, na vprašanje, zakaj, nisem dobila odgovora. Našli smo tudi četrto stanovanje, ki nam je ustrezalo, in ga nato poslali v presojo. Tokrat me je poklical in povedal, da se je vodstvo banke odločilo, da do nadaljnjega nikogar več ne bodo financirali, ker izvajajo prestrukturiranje družbe,” je nad odnosom bankirja zgrožena bralka. Z Raiffeisen Future pa odgovarjajo, da imajo tako kot vse banke tudi pri njih omejitve pri kreditiranju: "Nanašajo se na sposobnost odplačevanja in morebitno zavarovanje kredita. Ne drži pa, da morajo biti stanovanja, katerih nakup financiramo, znotraj ljubljanske obvoznice. Delujemo po vsej državi.”

Za pojasnila o ravnanju Raiffeisen Future smo se obrnili tudi na regulatorja bank, torej Banko Slovenije, kjer so nam pojasnili le, da Raiffeisen Futura ni banka, ampak družba z omejeno odgovornostjo, ki opravlja storitve kreditnega posredništva in ima veljavno dovoljenje tudi za sklepanje kreditnih pogodb v imenu avstrijske banke Raiffeisen.

david.jug@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 16:02 23. September 2024.

    Naj še ta vaša bralka pove kakšen je njen poslovni izkaz na s.p.ju pa bomo potem hitro videli zakaj so …

  • 13:00 23. September 2024.

    Največja svinjarija pri vsem tem, je sprenevedanje Banke Slovenije z odgovorom, da je Reiffesen Futura družba in s tem oni …

  • 12:51 23. September 2024.

    Kje so časi ko se je samo roka dala

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.