Naj živi življenje v Stožicah

Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje Foto: Anže Petkovšek Naj živi življenje
Življenje v Jugoslaviji od 50-ih do 90-ih let skozi vsakdan 'običajnega' človeka.
Oglej si celoten članek

"Običajen človek je vstal ob 6. uri zjutraj, si umil zobe z domačo zobno pasto, uporabil „Pitralon“ losion, stanovanje pa mu je dišalo po toplem mleku. Vozil je novega „fička“, bral revijo „Start“, poslušal Ivo Robića in „Siluete“. Šel je v Trst, da je nakupil tisto, česar ni dobil v lokalnih trgovinah, brez denarja je kampiral s prijatelji, veselil se je državnih praznikov...," so uvodoma zapisali avtorji razstave Naj živi življenje - Živeo život. 

Razstavo, ki si jo je od 12. septembra mogoče ogledati tudi v ljubljanskih Stožicah, je v Beogradu obiskalo že več kot 50. tisoč ljudi. Avtorji so z njo želeli pokazati, kako je izgledalo življenje v Jugoslaviji od 50-ih do 90-ih let skozi vsakdan običajnega človeka. Da bi obiskovalci razstavo čimbolj doživeli, razstavljeni predmeti niso namenjeni samo opazovanju, ampak se je mogoče recimo tudi usesti v vozila iz tega obdobja ter videti simulacijo vožnje po ulicah takratnega Beograda. 

"Obiskovalci bodo lahko to obdobje doživeli z vsemi čutili, skozi posebne predmete, scenografijo, montažo, audio, video, 3D projekcijo ter celo skozi okuse in vonje," so zapisali v sporočilu za javnost. "Spomnili se bodo vonja kolonjske vode „Pino Silvestre“, prepoznavnega vonja vsakega moškega iz 70-ih ter si ogledal znane televizijske oddaje in filme."

Razstava je postavljena v Center Stožice. Ker se bo istočasno tam odvijalo Evropsko prvenstvo v košarki, bo v sklopu razstave na ogled tudi precejšen del pokalov in dresov bivše Jugoslovanske košarkarske reprezentance. Poudarek bo na slovenskih športnikih, ki so v tem obdobju nastopali pod skupno zastavo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.