Na ladjo v severni park

Foto: Žurnal24
Novo otroško igrišče. Da bo zaživelo, bodo eno leto na njem pripravljali različne dejavnosti.
Oglej si celoten članek

Ljubljana. V novem Severnem mestnem parku bodo predvidoma v drugi polovici aprila odprli tudi novo otroško igrišče. “Igrišče bo večje od tistega v Tivoliju, v njem bo postavljena ladja, svetilnik je že zgrajen,” je opisovala Nada Kirn Špolar, direktorica Sezama – združenja staršev in otrok, ki bo na igrišču pripravljal program.

Novo igrišče, nov program
Pestro. Program na novem igrišču bo med drugim vključeval živo literarno pot po Navju, vzpostavitev literarnih portalov, postavitev bralne klopi in pravljičnega kotička, različne ustvarjalne delavnice (Hiša Abecednica, Vdih za stih, Grajski pisarji, Sprehod s knjigo), zid mladinske ustvarjalnosti za pisanje haikujev in grafitov, bolšji sejem knjig, izmenjavo knjig, bralne večere z neuveljavljenimi pisci ...

Svetilnik že stoji
“Res je, na igrišču bo stala ladja s plezalom iz gume, ki je primerna za otroke, starejše od treh let; omogoča različne tipe igre – od guganja, plezanja, igre s peskom do občutka plovbe z jadri,” so potrdili v mestni službi za razvojne projekte in investicije. Igrišče bo veliko malo manj kot tisoč kvadratnih metrov, razdeljeno pa bo na dva dela ­– na igrišče s tobogani na zahodni strani promenade ter na igrišče na temo morja na vzhodni.

Delavci KPL, ki urejajo dobrih 21 tisoč kvadratnih metrov velik park, bodo postavili tudi igralo, namenjeno gibalno oviranim otrokom, ki ga lahko hkrati uporabljata dva človeka na invalidskih vozičkih z vsaj delno funkcionalnostjo rok, vrtilni mehanizem pa bo nameščen pod zemljo, tako da bo ploščad vrtiljaka lahko dostopna z invalidskim vozičkom. Igrišče sicer ne bo ograjeno, po zagotovilih proizvajalca igral pa so ta nekoliko odpornejša proti vandalizmu.

Ureditev parka bo Mestno občino Ljubljana (MOL) stala skupaj 1,1 milijona evrov, od tega so za peščene poti in tlakovane površine namenili dobrih 550 tisoč evrov, za zasaditev dobrih 236 tisoč evrov in za razsvetljavo 150 tisoč evrov – prav toliko so namenili tudi za igrala.

Literarni program
“Na tem igrišču bomo že maja začeli redne sobotne delavnice za otroke, imeli bomo izmenjavo knjig, različne otroške predstave, galerijo na prostem ...” je dejavnosti na novem igrišču na kratko naštela Kirn Špolarjeva.

Namenjene bodo različnim starostnim skupinam: najmlajšim, šolarjem in dijakom, pa tudi družinam. Kirn Špolarjeva je namreč pojasnila, da je treba igrišče oživiti tudi zato, da ga ljudje vzamejo za svojega. Denar za program – 20 tisoč evrov – so dobili od MOL, saj so se prijavili na javni poziv za izbor projektov za pripravo in izvedbo projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010.

Severni park bodo spremenili, kot so povedali na MOL, v celoletno literarno prizorišče. Program bodo začeli pripravljati 1. maja in ga sklenili 23. aprila 2011. “V projekt bo vključenih več kot 50 izvajalcev, ki bodo izvedli najmanj pet dogodkov na mesec,” so dodali na oddelku za kulturo MOL..

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.