Minister povedal, kdaj bomo imeli višje plače

Foto: Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Foto: Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Gospodarstveniki opozarjajo, da se z večino predlaganih ukrepov v davčnem paketu ne morejo strinjati. Minister za finance pa trdi, da je več ukrepov, ki so pozitivni za gospodarstvo.
Oglej si celoten članek

Predstavniki gospodarstva so izstopili iz strateškega sveta za davke in tako ne bodo sodelovali pri pripravi naslednjega paketa davčnih sprememb. Rezprezentativne delodajalske organizacije, ki so članice Ekonomsko-socialnega sveta, so že aprila predsedniku vlade sporočile, da delovna skupina za davke in strateški svet za davke nista prinesla želenih dogovorov in konsenza. Ministra so omenjene organizacije junija obvestile, da strokovnjaka iz vrst gospodarstva ne moreta več zastopati stališč gospodarstva. Sodu je dno izbilo tudi dejstvo, da je vlada prvi paket davčnih sprememb sprejela, še preden je bil obravnavan na seji ESS. Predlogu delodajalskih organizacij o umiku davčnega paketa iz zakonodajnega postopka pa sta nasprotovali tako delojemalska kot vladna stran.  

Razbremenitev plač je ena od koalicijskih zavez. Predsednik obrtno-podjetniške zbornice Blaž Cvar je za 24urZvečer dejal, da delovna skupina ni opravila svojega dela. Z vsebino predlaganih ukrepov na področju davkov se delodajalske organizacije ne morejo strinjati. "Hišo začnemo graditi pri temeljih, ne pa okoli, z nekimi kozmetičnimi popravki. Nekateri ukrepi so dobri, a ko ugotovimo, da vlada napove nekaj in veže sprejem tistega na neko zadevo, ki jo prestavljajo v drug mandat, potem izgubimo to zaupanje," je dejal Cvar. Če želimo biti socialna država, moramo imeti močno gospodarstvo, je poudaril. 

Obremeniti bo treba premoženje

Minister za finance Klemen Boštjančič ocenjuje kot ključni del davčnega paketa naslavljanje potreb najbolj razvojno naravnanega dela gospodarstva. Prepričan je, da je v tem paketu več ukrepov, ki so pozitivni za gospodarstvo. Priznal je, da je Slovenija med državami EU z najvišjo obremenjenostjo z davki, vendar bi po njegovem mnenju morali upoštevati, kaj se z davki vse plačuje.

Minister je za 24urZvečer dejal, da ima Slovenija zelo močno socialno državo. Če zmanjšamo davke, potem bo treba zmanjšati določene pravice, je dejal Boštjančič.

Način, kako razbremeniti delo, je povezan z obremenitvijo premoženja. Prepričan je, bo tudi na tem področju prišlo do konsenza, čeprav pričakuje, da bo prišlo do veliko nasprotovanja. "Cilj je, da to, kar dobimo z obremenitvijo premoženja, prenesemo v razbremenitev dela," je dejal. Predloge, kako to doseči, bodo predstavili do konca leta, je povedal minister. Obdavčitev premoženja je po njegovih besedah zelo velik zalogaj. V najboljšem primeru pričakuje, da bi lahko zakonodaja bila sprejeta še v tem mandatu in stopila v veljavo kakšno leto za tem, ali pa bi se sprejemala po naslednjih volitvah.

 Boštjančič poudarja, da davčne spremembe zahtevajo čas in da je treba narediti še veliko. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 10:06 19. September 2024.

    lepo je da minister obljublja vecje place morda obljubi tudi upokojencem visje pokojnine seveda so prvo poskrbeli za svoje place …

  • 09:45 19. September 2024.

    In seveda golobova vlada je TAT!!!! Povsod, kjer se česarkoli dotakne. In uničevalec. Vsega od zdravstva naprej....do energetike!

  • 09:43 19. September 2024.

    Kolikokrat pa je potrebno obremeniti premoženje? Premoženje itak ne nastane brez plačila cele vrste davkov. Od neke točke naprej se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.