Malta slovesno obeležila prevzem evra

Foto: Žurnal24 Maltežani so nad novo valuto večinoma navdušeni.
Potem ko je Malta z novim letom prevzela evropsko valuto, je vstop v evroobmočje obeležila še s slovesno prireditvijo v glavnem mestu La Valeta.
Oglej si celoten članek

Otoška državica Malta je s slovesno prireditvijo v prestolnici La Valeta zaznamovala svoj vstop v območje evra. Dogodka se je udeležila vrsta visokih državnikov, med njimi seveda tudi slovenski premier Janez Janša, ki od začetka letošnjega leta nastopa tudi v vlogi predsedujočega Svetu EU. Ob tem je povedal, da gre za velik napredek tako za državo in njene prebivalce kot za nadaljnji proces evropske integracije, saj je evro postal stabilna in spoštovana valuta.

Guverner malteške centralne banke Michael Bonello je izpostavil, da evro za Malto, tako kot tudi za druge članice območja evra, ponuja možnosti za hitrejšo gospodarsko rast. Pred to malo republiko je zdaj naloga, da čim bolj izkoristi prednosti članstva v območju evra s tem, da nadaljuje reforme. Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet pa je med drugim opozoril, da se konverzije cen v evre ne sme zlorabiti za neupravičeno zvišanje cen. Vodja evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, je dodal, da se kljub naraščajočim pritiskom, kot so šibka gospodarska rast, finančna kriza, vse višje cene nafte in globalna neravnovesja, vodstvene strukture območja evra kljub mladosti niso zlomile.

Slovesnosti, katere osrednji del je predstavljal koncert malteškega filharmoničnega orkestra, so poleg že omenjenih prisostvovali tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso ter predsedniki vlad Italije, Belgije in Slovaške.

Otoški prebivalci z evrom zadovoljni
Območje evra se je letos z Malto in Ciprom razširilo na 15 držav s skupno 320 milijoni prebivalcev. Menjalno razmerje v primeru Malte je določeno pri 0,4293 malteške lire za evro, kar pomeni, da je ena malteška lira vredna 2,33 evra. Maltežani so sicer že v prvih dneh novega leta pokazali veliko navdušenja nad novo valuto, saj je 100 ur po uvedbi evra z njim plačevalo že tri četrtine Maltežanov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.