Ljudje si med seboj izmenjujejo kode, testiranje upada

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Da ljudje PCT pogoja ne "jemljejo več resno", kaže tudi upad hitrih testov in cepljenja.
Oglej si celoten članek

Zdravstveni strokovnjaki so pred jesenskimi počitnicami prebivalce in prebivalke pozvali k upoštevanju pravila PCT ter odgovornemu in samozaščitnemu obnašanju za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Direktor NIJZ Milan Krek je prejšnji teden opozoril, da je situacija še posebej resna v tistih državah, v katerih je precepljenost proti covid-19 nizka, med katere spada tudi Slovenija. 

Slovenija Svarila strokovnjakov pred krompirjevimi počitnicami

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni in testirani) se marsikje po besedah Kreka poskuša diskreditirati. Neodgovorno in neetično se mu zdi, da si ljudje med seboj izmenjujejo QR kode. "To je najmanj zavržno dejanje, če ne drugega, lahko pa bi taka dejanja kazensko preganjali," je opozoril na tiskovni konferenci.

"Če bomo tako nadaljevali, bomo v enotah intenzivne terapije presegli lanski drugi val, in to krepko. Dosledno izvajajmo pravilo CPT in ostale ukrepe, da bomo odrešujočo pomlad dočakali s čim manj žrtvami."

Matjaž Leskovar, IJS

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je opomila, da lahko s tem oškodujemo druge, pa tudi sebe, če nas npr. zdravstveno osebje v bolnišnici obravnava kot prebolevnika ali cepljenega. 

Covid-19 Novi podatki: drvimo proti katastrofi

Po njenih besedah pogoj PCT omogoča, da so dejavnosti, ki so bile lani v takem času omejene, sedaj odprte in imamo lahko dokaj normalno družbeno življenje. 

Inšpektorji poostrili nadzor

Z namenom, da bi se PCT ukrepi bolje spoštovali, sta zdravstveni inšpekotrat in finančna uprava napovedala poostren nadzor, strokovna skupina pa je vladi svetovala, da zaradi naraščanja epidemije uvede pogostejše testiranje. 

A kot kaže, je testiranje glede na podatke Sledilnika po uvedbi PCT pogoja, ko je najprej močno naraslo, v zadnjih tednih upadalo. Predvidevamo, da tudi zato, ker ljudje ukrep jemljejo manj resno in, kot je zapisano zgoraj, uporabljajo tuje ali stare kode. 

slovenija Pediatri: Če imate doma dojenčka, starejših bratcev in sestric ne vozite v vrtec

V petek, 17. septembra, po uvedbi PCT pogoja, je bilo denimo s hitrimi testi testiranih 43.426 oseb, kar je največ po avgustu, ko so ljudje hitre teste potrebovali za odhod v tujino. Zadnji petek, tik pred krompirjevimi počitnicami, se je hitro testiralo 33.204 oseb. 

Podatki na Sledilniku kažejo, da hitro testiranje zadnjih pet tednov upada. 

Prav tako je opazen velik upad porabljenih odmerkov cepiva, v petek denimo je bilo cepljenih le okoli 5000 oseb, za vikend nobena.  V četrtek, 16. septembra, takoj po uvedbi PCT pogoja, je bilo denimo v enem dnevu cepljenih 21.503 oseb.

Foto: Sledilnik Covid-19 Cepljenje po dnevih

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 49

  • 21:53 25. Oktober 2021.

    PA SAJ JE LOGIČNO, ČE PA SO TI TESTI NEZANESLJIVI , BEDNA STROKA IN ŠE BEDNEJŠA VLADA PA ZA NALAŠČ …

  • 21:28 25. Oktober 2021.

    rtv slo dnevnik 25.10.2021 od 126 c-19 bonikov na intenzivni jih je 26 cepljenih.. ok eni tisti optimisti bodo rekli …

  • 19:15 25. Oktober 2021.

    Vladna cepilna propaganda skupaj z ukrepi za 'zmago nad epidemijo' je 'voda na mlin' parazitom ter obenem žalitev zdrave pameti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.