Ljubljanske točke zvestobe

Foto: Žurnal24 Po besedah ravnateljice Vrtca Jelka Nade Verbič bo še večja prostorska stiska v
Sprejem v vrtce. Zaradi novega pravilnika bodo morda pred vrati vrtcev ostali tudi Ljubljančani.
Oglej si celoten članek

Kako bo v vrtec sprejet otrok, ki ima v Mestni občini Ljubljana (MOL) stalno prebivališče samo z enim od staršev, drugi pa je prijavljen drugje, ali pa recimo otrok, ki se je skupaj s starši preselil v Ljubljano šele po 31. decembru 2008, se sprašuje mama malčka, ki je poklicala v uredništvo. Taki otroci namreč ne bodo dobili dodatnih točk za stalnost bivanja, ki jih uvaja nov pravilnik za sprejem otrok v vrtce v MOL – mestni svetniki ga bodo sprejemali na marčevski seji.

Pravilnik. Med novimi merili za sprejem otrok v ljubljanske vrtce ni več točk za bližino vrtca in hkratno vključenost večih otrok v isti vrtec, prav tako ni več niti dodatnih točk za hkratno vključenost otrok v vrtec iz iste družine niti dodatnih točk za velike družine. Edino merilo, ki prinaša točke glede na socialni položaj, je otroški dodatek za prvi, najnižji dohodkovni razred, v katerega se družina uvršča.

Če ima v Ljubljani skupaj z otrokom stalno prebivališče samo eden od staršev, bo otrok dobil 45 (namesto 50) točk, ostal pa bo tudi brez točk za stalnost bivanja. To merilo predvideva, da morata biti v Ljubljani skupaj z otrokom prijavljena oba starša, in to vsaj eno leto pred 31. decembrom 2009; le tako otrok prejme dodatnih 20 točk. Če pa se je drugi starš v Ljubljani prijavil tik pred vpisom, pa otrok dobi le dodatnih 15 točk. "Nihče ne bo dobil manj točk glede na stalno prebivališče kot po zdaj veljavnem pravilniku, kvečjemu več, če ustreza pogojem iz drugega merila (stalnost bivanja, op. a.)," pojasnjuje Marija Fabčič, načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL.

Zaščita pred "priseljenci"
Kot je znano, se želi MOL z merilom o stalnosti bivanja zavarovati pred navideznimi preselitvami v Ljubljano v času oddajanja vlog za sprejem v vrtec. V preteklih letih je na območju MOL število vpisanih otrok močno presegalo število rojenih, zdaj pa bo, tako trdi Fabčičeva, število vpisanih otrok realnejše, saj se bodo pokazale preselitve, ki jih starši opravijo zgolj zaradi vpisa v vrtce MOL.

Občina prav zato ne uvaja sicer običajnega prehodnega obdobja, da bi lahko starši, ki iz kakršnegakoli razloga v MOL niso prijavili stalnega prebivališča, to še lahko storili. Kot pove Fabčičeva, so nov pravilnik pregledali na upravnem sodišču in sprejeli sklep, da je v skladu z zakonodajo in ustavo.

Koliko je takih otrok, pri katerih je v Ljubljani prijavljen samo eden od staršev, na MOL ne vedo, podatke o tem naj bi imeli vrtci. Na MOL zato tudi ne vedo, koliko otrok bo morda zaradi novega pravilnika ostalo brez mesta v vrtcu.

Sprememba že, a stiska
"Zakonodaja dopušča, da občina pravila določa po svoje. Ljubljana želi zaščititi svoje zmogljivosti za Ljubljančane, kar nenazadnje ni tako narobe," pravi Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije. Vendar se strinja, da se bodo v veliki stiski znašli starši, ki bivajo v Ljubljani začasno, nekateri od njih tudi dlje časa. Nada Verbič, ravnateljica vrtca Jelka, vidi težavo pri starših študentih, ki stalnega prebivališča v Ljubljani nimajo, prednost pred njimi pa bodo imeli starši študenti Ljubljančani. Meni sicer tudi, da bi moralo biti prehodno obdobje določeno, za novopriseljene pa bi morda lahko veljala kupoprodajna pogodba za stanovanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.