Leta 2011 ledena doba za plače

Foto: Žurnal24 241208_petkovsek_pahor
Prihodnje leto bodo plače nekaterih javnih uslužbencev in pokojnine zamrznjene, predvideva danes na vladi potrjeni proračun. Javni dolg do leta 2015 pod 50 odstotki.
Oglej si celoten članek

Današnja redna seja vlade je bila namenjena potrjevanju proračunov za leti 2011 in 2012. Prihodnje leto se bo v državni proračun po napovedih nabralo za 8,3 milijarde evrov, ob napovedanem 4,5-odstotnem primanjkljaju (odstotek manj kot letos) bo odhodkov deset milijard.

Odhodkov bo tako le 200 milijonov evrov več kot leto poprej, je povedal premier Borut Pahor in dodal, da bo vlada prihodnje leto privarčevala 370 milijonov evrov. Leta 2012 bo primanjkljaj po napovedih še odstotek nižji.

Po Pahorjevih besedah bo vlada primanjkljaj v naslednjih letih zmanjšala na raven, da v letu 2013 ne bi bila deležna sankcij, ki jih pripravlja EU za tiste države, v katerih so javne finance ušle nadzoru.

Do tega rezultata pa bo vlada prišla tudi z zamrznitvijo transferjev za plače v javnem sektorju in pokojnine, sta napovedala Pahor in finančni minister Franc Križanič. V ta namen je vlada za potrditev v DZ pripravila tudi interventni zakon. Zamrznitev za plače in pokojnine bo veljala prihodnje leto, glede leta 2012 pa je to še stvar socialnega dialoga, je pojasnil Križanič, vse pa je odvisno od stopnje inflacije. Če bo ta manjša od dveh odstotkov, do uskladitve plač naj ne bi prišlo.

Premier zagotavlja, da predlagani ukrepi ne posegajo v že pridobljene pravice, temveč zgolj v letu 2011 in 2012 ohranjajo obseg izdatkov na ravni leta 2010. S sprejetjem interventnega zakona bo omogočeno izvrševanje proračuna v letih 2011 in 2012, v nasprotnem primeru pa bi to pomenilo resne motnje pri zagotavljanju vzdržnosti javnih financ, je pojasnil.

"Vem da odločitev o zamrznitvi plač v javnem sektorju ni popularna, je pa gospodarna in v zdajšnji situaciji v prid državi," je po seji dejal Pahor. Po njegovih besedah je skozi socialni dialog sedaj pravi čas, da se država "prebije iz obroča" in zastavi takšen razvoj države v prihodnjih letih, ki bo omogočal gospodarsko rast za spodbudno življenje.

Dolg zaustaviti pod kritično mejo
Pahor je napovedal tudi umiritev rasti javnega dolga, ki naj bi do leta 2015 narasel za 42,5 odstotka. Brez ukrepov in varčevanja bi bila ta številka okoli 60 odstotkov, kolikor je po merilih EU že kritična meja, je pojasnil Pahor, ki priznava, da je dolg v zadnjih letih močno naraščal.

Vlada je razpravo o pripravi predloga sprememb proračuna za leto 2011 ter proračuna za leto 2012 začela že sredi junija, poleti pa določila tudi zgornjo mejo proračunskih odhodkov: ti smejo znašati največ dobrih deset milijard evrov. "Šlo bo za varčevalen, a vendar dovolj razvojno naravnan proračun, da bo omogočil prestrukturiranje Slovenije v moderno srednjeevropsko državo s konkurenčnim gospodarstvom," je zatrdil finančni minister Križanič. Rok za vlado, da v DZ pošlje proračun, se sicer izteče v petek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.