Lani tretjina neskladna

Foto: Žurnal24 "Če je živilo označeno samo z oznako 'bio', to nič ne pomeni," pravi Marjana Pet
Inšpektorji. Za letos napovedujejo poglobljen nadzor nad ekološkimi živili. Kdaj je res ekološko. Če ima oznako "ekološko", evropski znak za ekološko in številko certifikacijskega organa.
Oglej si celoten članek

Inšpektorji za kakovost živil bodo letos vršili poglobljen uradni nadzor nad ekološkimi živili, so nam zaupali. Nadzor bodo opravljali en delovni teden, poudarek pa bo na oznakah na izdelkih v povezavi s certifikatom. "Če bodo ugotovili več kršitev, bo poostren nadzor podaljšan za en teden," obljubljajo.

Lani so izvedli 24 pregledov ekoloških živil; pri tretjini so ugotovili neskladnosti. Med vzorčenjem ekoloških živil, kjer ugotavljajo vsebnost pesticidov, neskladnosti niso zaznali. "Nadzor ekoloških pridelkov v primarni proizvodnji sicer opravlja kmetijska inšpekcija," dodajajo.

Foto: Žurnal24 logotip, ekolo%C5%A1ko %C5%BEivilo


Označenim zaupajo
"Če je ekološko živilo pravilno označeno, mu lahko zaupamo," meni Helena Srnel z inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano. Dodaja, da tudi sama kupuje ekološke proizvode, "saj vem, kako sistem poteka, in mu zaupam".

Z njo se strinja tudi Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije. Ekološko živilo mora po njenih besedah nositi ime "ekološko", kot je na primer ekološka banana ali ekološki jabolčni sok. "Drugi pogoj je evropski znak za ekološko živilo, tretji pogoj pa številka certifikacijskega organa," pojasnjuje. "Če izpolnjuje vse te pogoje, lahko verjamemo, da je živilo res ekološko," pravi.

"Ekološkemu živilu, ki mu izdamo certifikat, lahko zaupamo,"
trdi tudi Liljana Šurlan, vodja certificiranja ekopridelave pri Inštitutu za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor. Živilu dajo certifikat šele, ko so popolnoma prepričani v vse postopke predelave, šele nato se lahko živilo prodaja kot ekološko. "Vsaka stranka, ki se odloči za izdelavo ekoloških živil, se mora ustrezno prijaviti, podati opis obrata, preventivne ukrepe in recepturo," opisuje. Sami nato preverijo, ali so vsi postopki nabave surovin, količine in čiščenja ustrezni, ali se je v skladišču ustrezno ločevalo, nadzorujejo pa tudi proces izdelave oziroma predelave. "Živilo napovedano ali nenapovedano nadziramo tudi po izdanem certifikatu," še pove.
Foto: Žurnal24 logotip, ekolo%C5%A1ko %C5%BEivilo Oznaka "bio" ni dovolj
"Če ima živilo le oznako 'bio' ali 'eko' in nima drugih oznak, gre za zavajanje, ki ni dovoljeno," pojasnjuje Srnelova. Takšne oznake so po njenih besedah že lahko predmet prijave. "Če se pri nadzoru ugotovi, da je takšno živilo res ekološko, ga napotimo na organ, kjer si lahko pridobi certifikat," pravi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.