Kitajci nam dražijo luč

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sovpadanje. Hkrati s prepovedjo 60-vatnih žarnic napoved podražitve varčnih za 20 odstotkov.
Oglej si celoten članek

Od danes so v Evropski uniji prepovedane 60-vatne navadne žarnice. “Prodaja je dovoljena do prodaje zalog, proizvajalec žarnic pa navadnih 60-vatnih žarnic ne sme več dobavljati podjetjem v Evropski uniji,” je pojasnila Urša Novak Chrysanthis, direktorica podjetja ES, ki prodaja svetila.

Krivi so Kitajci

Skoraj istočasno s prepovedjo pa je Osram napovedal podražitev varčnih in fluorescentnih svetilk za 20–25 odstotkov – po poročanju nemškega FT naj bi mu sledili Philips in drugi proizvajalci. Vzrok je podražitev redkih kovin, ki se uporabljajo v proizvodnji in so se zaradi kitajske omejitve izvoza izjemno podražile.

Dražje z novimi dobavami

“V začetku avgusta so nas obvestili, da s 1. septembrom dvignejo cene, druga podražitev sledi 1. oktobra. Cen v maloprodaji še ne bomo dvignili, zagotovo pa jih bomo morali s prvimi novimi dobavami. Standardni izdelek se bo podražil za 5–15 odstotkov, ne za 25. Mi sodelujemo samo z Osramom, cene pa naj bi dvignili tudi drugi,” je povedala Novak Chrysanthisova.

Dodala je, da zadnje dni navala na 60-vatne žarnice ni bilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.