Jazbec novi šef Banke Slovenije

Foto: Foto Bobo
Foto: Foto Bobo
Potrjeno: Boštjan Jazbec novi guverner Banke Slovenije.
Oglej si celoten članek

Za Jazbeca je glasovalo 77 poslancev, 7 pa jih je bilo proti.

Jazbec si je med poslanci prislužil veliko pohval na račun strokovnosti in izkušenj, podporo so mu odpovedali le v SD. Na čelu centralne banke bo zamenjal Marka Kranjca, ki mu mandat poteče sredi julija.

Enkrat že bil v igri

Jazbeca je za prvega moža osrednje denarne ustanove v Sloveniji predlagal predsednik republike Borut Pahor. Jazbec je višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, v preteklosti pa je že bil član sveta Banke Slovenije.

V igri za guvernerja je bil že pred šestimi leti, a ga takratni predsednik Janez Drnovšek na koncu ni predlagal. Imenovanje guvernerja so sicer leta 2007 spremljali številni zapleti. Poslanci so namreč zavrnili dve Drnovškovi izbiri - dotedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in viceguvernerja Andreja Ranta. V tretje so nato imenovali Kranjca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:51 2. April 2013.

    Neoliberalist najhujše vrste postal guverner......še huje pa je, da ga je predlagal Pahor.....<br /><br />Naša generacija se je učila o …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.