Iranska nafta nič več v dolarjih

Foto: Žurnal24 Po ocenah naj bi bilo na venezuelskem območju za 513 milijard sodčkov nafte. (F
Iran, četrti največji izvoznik surove nafte na svetu, je popolnoma ustavil opravljanje svojih naftnih poslov v ameriških dolarjih.
Oglej si celoten članek

To je sporočil iranski minister za nafto Golam Hosein Nozari ter dolarje označil kot ˝ nezanesljivo˝ valuto. ˝Trenutno je prodajanje nafte v dolarjih popolnoma ustavljeno, v skladu s politiko prodajanja surove nafte v nedolarskih valutah,˝ je dejal Nozari. ˝Dolar je nezanesljiva valuta, glede na svojo devalvacijo in izgube izvoznikov nafte,˝ je dodal. Minister pa ni pojasnil, v kateri valuti bo Iran odslej prejemal plačila za svojo nafto.

Iran vedno manj odvisen od dolarja
Iran je v minulih letih sicer občutno zmanjšal svojo odvisnost od dolarja, predvsem zaradi ameriških pritiskov na iranski finančni sistem zaradi jedrskega spora s Teheranom in pa zaradi padanja vrednosti dolarja. Oktobra letos je bilo po navedbah iranskih uradnikov v dolarjih opravljenih le okoli 15 odstotkov plačil za iransko nafto, ta številka pa naj bi postopoma padla na nič. Najbolj uporabljana valuto naj bi bil evro, pomemben je tudi jen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.