Interpelacija: štirinajst ur o Karlu Erjavcu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Poslanci bodo danes previdoma kar štirinajst ur razpravljali o delu in odgovornosti zunanjega ministra Karla Erjavca, a njegove zamenjave ni pričakovati.
Oglej si celoten članek

"Moram reči, da je ta interpelacija precej prazna, brez vsebine," je na začetku današnje razprave dejal zunanji minister Karl Erjavec, ki je še pred tem izkoristil priložnost neposrednega prenosa in pozdravil "vse upokojenke in upokojence, ki gledajo ta prenos, zlasti pa čestital mami, ki je imela včeraj god".

Interpelacija zaradi zgrešene zunanje politike

Opozicijski poslanci NSi in SDS, ki so vložili interpelacijo zoper ministra, zahtevajo ministrov odhod zaradi vodenja improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike.

Jožef Horvat, NSi, je poudaril, da je Erjavcu državo oškodoval s svojimi nepremišljenimi izjavami o arbitraži. K temu je prikimal tudi Andrej Šircelj, SDS, ki je nadaljeval, da Erjavec nosi vsaj objektivno odgovornost. "Z našimi sosedi Hrvati dejansko nimamo sreče in nima sreče niti ne vodi ustrezne politike niti minister Erjavec. Tukaj ni niti dovolj volje, odločnosti, znanja, da bi dejansko zadeve uredil. V zadnjih obdobjih je Hrvaška v dvostranskih odnosih dejansko dobila vse kar je hotela. Poleg deviz Nove Ljubljanske banke, polovico Piranskega zaliva, odškodnine za neplačano elektriko v Krškem in dejansko se nobeden sporazum z Hrvaško ni uresničeval."

Erjavec zavrača očitke

Po uvodnih šalah je Erjavec nadaljeval, da "se danes nimam kaj braniti, jaz bom samo povedal, kaj smo v štirih letih delali z mojimi sodelavci na ministrstvu za zunanje zadeve". Zavrnil je vse očitke in pohvalil kariere diplomate. Zanika tudi vodenje "proruske politike", saj kot pravi, da je bil v Ukrajini in tam "branil ukrajinsko neodvisnost".

Kot absurdne je zavrnil tudi očitke iz interpelacije, da je slovenska zunanja politika zgrešena zato, ker ni uspel na primer zaustaviti oziroma uspel, da bi se nadaljeval projekt izgradnje južnega toka. "Kaj, vi si predstavljate, da bi Karl Viktor Erjavec poklical Vladimirja Putina in mu rekel, poslušaj, daj nadaljuj s tem južnim tokom, saj smo se dobili že devetkrat," je navedel Erjavec in dodal, da mu bo mogoče naslednjič to predlagal, če mu bodo dali takšno navodilo.

Afere zunanjega ministra Karla Erjavca:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 09:12 3. Marec 2016.

    Če vidij še večjega škodljivca,pa z imenom na dan

  • 17:56 2. Marec 2016.

    to je najbolj nesposoben politik vseh časov ! blefer da mu ni para.

  • 14:39 2. Marec 2016.

    Že zdavnaj bi moral odstopiti, ampak C(m)ero ga ne da, čeprav bi se ga rad znebil, ker ve , da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.